Varkenshouderij

Nieuws 1869 x bekeken 1 reactie

Brandenburg beperkt intensieve veehouderij

De regering van de Duitse deelstaat legt de varkenshouderij aan banden. De financiering van stallen mag maximaal €600.000 bedragen.

Daarnaast moeten bedrijven grondgebonden worden (maximaal 2GVE/hectare) en krijgen burgers meer inspraak in de vergunningenprocedures. Varkensbedrijven met meer dan 10.000 varkens moeten binnen drie jaar luchtwassers gebruiken. De regering kondigt verdergaande wetgeving aan om dierenwelzijn te regelen, waarin onder andere vanaf 2019 staarten couperen bij varkens wordt verboden.

Maatregelen

De maatregelen zijn een compromis tussen de regering en het actiecomité 'Agrarwende Berlin-Brandenburg'. Dit actiecomité wilde een referendum organiseren tegen de intensieve veehouderij. Met het maatregelenpakket van de regering is het referendum van de baan omdat het tegemoet komt aan de meeste eisen van het actiecomité. Boerenorganisaties Bauernverband Brandenburg en Bauernbund zijn unaniem tegen de wetsvoorstellen. Zij noemen de overeenkomst een achterbaks compromis. De belangenorganisatie voor varkenshouders in Duitsland, ISN, is woedend. Die vindt het onacceptabel dat de onderhandelingen zonder boerenorganisaties en achter gesloten deuren zijn gevoerd. Zij wil op korte termijn een gesprek met de regering over deze gang van zaken.

Eén reactie

  • John*

    denk dat de boeren daar nu maar om een referendum moeten vragen. er zijn nog altijd meer voorstanders dan tegenstanders!

Of registreer je om te kunnen reageren.