<em>Foto: Peter Roek</em> VarkensNieuws

‘40% varkenshouders komt geld tekort’

Van de varkenshouders heeft 40% liquiditeitsproblemen; dat schat Rabobank. Dat bleek donderdag op een bijeenkomst van die bank met landbouwjournalisten.

Rabobank schat dat 40% van de varkenshouders een liquiditeitstekort heeft. Anders dan in de melkveehouderij ontbreken buffers en onderliggend vermogen, waardoor de sector ingrijpend moet hervormen om verder te komen. Dat zei Ruud Huirne, directeur food & agri van Rabobank Nederland, tijdens een bijeenkomst met landbouwjournalisten.

Rabo voorziet gering marktherstel in tweede helft 2016

Rabobank verwacht in de tweede helft van 2016 gering marktherstel. Omdat prijzen nu langdurig op een laag niveau liggen, krimpt de zeugenstapel en dan in Nederland nog wat harder dan Europees. Een grote sanering van de Nederlandse varkenshouderij zal volgens Huirne geen zoden aan de dijk zetten. De varkensprijs wordt internationaal bepaald en Nederland is een grote producent, maar met 25 miljoen varkens toch maar een tiende van het Europese totaal.

Nederlands varkensvlees ‘moet van topkwaliteit zijn’

Een Europese structurele oplossing zou wenselijk zijn, maar Huirne stelt dat Rabobank hiervoor geen specifieke ideeën heeft.

In elk geval moet het eigen huis op orde, en moet Nederlands varkensvlees als topkwaliteit worden ervaren. In het Verenigd Koninkrijk komt Nederland bij de retail pas op de derde plaats na Brits en Deens varkensvlees. De toekomst ligt dus in het vinden van toegevoegde waarde. Dat is wat Huirne betreft aan ondernemers zelf. “Zij moeten zelf initiatief nemen.”

Concepten met meerwaarde

Rabobank werkt wel met andere partners samen in het project Vitalisering Varkenshouderij. Het project moet leiden tot meer ketensturing. Nu leggen varkenshouders zich nauwelijks vast aan partijen waardoor de ontwikkeling van concepten met meer toegevoegde waarde lastig is.

De sector moet volgens de deelnemers aan Vitalisering Varkenshouderij meer investeren in innovatie en de kosten moeten omlaag, waarbij prioriteit moet liggen bij mestverwerking.

Prijsgerelateerde aflossingen zitten er voor varkenshouders niet in

Rabobank onderzoekt de mogelijkheid voor de melkveehouderij melkprijsgerelateerde aflossingen in contracten op te nemen. Huirne laat doorschemeren dat een dergelijk systeem er voor de varkenshouderij niet in zit, omdat deze sector te zwak staat. “De cycli zijn anders. In de varkenshouderij zijn goede en slechte periodes niet meer ongeveer even lang. Eerder staan tegenover 2 goede 5 slechte jaren.”

Beheer
WP Admin