<em>Foto: ANP</em> VarkensNieuws

SER moet €11 miljoen aan NVV betalen

De Sociaal Economische Raad is opnieuw veroordeeld tot het betalen van de wettelijke rente vanaf 1993 aan de NVV in de Aujeszky-zaak. Zo heeft het Hoog Gerechtshof in Den Haag geoordeeld in het hoger beroep dat de SER had aangespannen tegen de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag, in november 2014.

Toen is de SER veroordeeld tot het betalen van €11 miljoen achterstallige rente vanaf 1993. Dit geld is alleen voor (oud-)NVV leden die ten tijde van de start van de procedure lid waren. In 2013 is de SER al veroordeeld tot het uitbetalen van €16,1 miljoen aan de NVV als compensatie voor geleden schade. In totaal ontvangt de NVV dus ruim €27 miljoen van de SER. Of de SER in cassatie gaat bij de Hoge Raad is nog niet bekend.

De rechtszaken over de verplichte Aujeszky bestrijding tussen NVV en SER kennen een lange geschiedenis. In 1993 verordonneerde het toenmalige Landbouwschap dat alle varkens in Nederland verplicht moesten worden geënt tegen de Ziekte van Aujeszky voor een vastgesteld tarief.

SER opnieuw veroordeeld

Oud-voorzitter van de NVV en varkenshouder Willie van Gemert startte in 1995 individueel een rechtszaak tegen het Landbouwschap over deze gang van zaken. Eind jaren ’90 werd deze procedure verder opgepakt door de NVV en vijf varkenshouders. In 2013 werd de SER veroordeeld tot het betalen van €16,1 miljoen als compensatie voor de geleden schade tussen 1993 en 1998.

Een typefout in de vaststellingsovereenkomst leidde opnieuw tot een geschil. De SER beweerde dat zij met de NVV was overeengekomen dat vanaf 2003 rentevergoeding moest worden betaald. De NVV heeft 1993 altijd als ingangsdatum gehanteerd. Het Hoog Gerechtshof heeft de SER nu, net als de Rechtbank in Den Haag in november 2014, opnieuw veroordeeld tot het betalen van de wettelijke rente vanaf 1993.

Beheer
WP Admin