<em>Foto: Jan Kramer</em> VarkensNieuws

LTO en NVV willen quotering varkensvleesproductie

LTO varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zijn voorstander van een Europese quotering van de varkensvleesproductie. Zij zijn teleurgesteld over het pakket aan steunmaatregelen van de Europese Commissie.

Dat laten beide organisaties in een gezamenlijke reactie weten. Maandag lichtte Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan de voorstellen toe in de vergadering van Europese landbouwministers. Lidstaten krijgen ruimere mogelijkheden om individuele bedrijven te steunen tot een maximum bedrag van €15.000 per bedrijf per jaar.

Concurrentievervalsing

“Dit voorstel leidt tot concurrentievervalsing. Het zal elders in Europa leiden tot staatssteun aan bedrijven en dat is slecht voor Nederland”, luidt het bezwaar van de belangenorganisaties. Ook de inzet van een nieuwe opslagregeling voor varkensvlees kan niet op de steun van LTO en NVV rekenen. Zij hebben ervaren dat de eerdere opslagregelingen juist productie uitlokken. “Daar zit de sector niet op te wachten”, is hun commentaar.

Openen nieuwe afzetmarkten

LTO en NVV willen dat de EU zich sterk maakt voor het openen van nieuwe afzetmarkten en dat zij inzet op het heropenen van de Russische markt. Zij pleiten hierbij voor een gelijk speelveld voor varkenshouders in Europa. De organisaties willen de huidige overproductie beperken door varkens eerder te slachten en minder zeugen in de EU te houden.

NVV en LTO willen de positie van individuele varkenshouders in Noordwest-Europa versterken door het oprichten van producentenorganisaties. Hiervoor willen zij financiële ondersteuning van de EU uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Beheer
WP Admin