Varkenshouderij

Nieuws 4546 x bekeken

Hilckmann ving driemaal bot bij Chinezen

Zonder enige toelichting vanuit Peking wordt Hilckmann driemaal een China-vergunning onthouden. Geen vleesexport naar China kost €8 per varken. De grote verliezen en de volslagen onduidelijkheid over het uitblijven van een vergunning zijn reden om de zaak te sluiten.

Slachterij Hilckmann kreeg driemaal een toezegging van de Chinese autoriteiten om varkensvlees te mogen exporteren: in november vorig jaar, net voor de jaarwisseling en vlak voor het Chinees Nieuwjaar, 8 februari dit jaar. Even zo vaak kwam de licentie niet. Waarom? Dat is ook de grote vraag bij familie Hilckmann, laat hun woordvoerder Reinier Kole weten.

COV gaf geen groen licht

Volgens de woordvoerder van het Nijmeegse familiebedrijf heeft men er sinds 2014 alles aan gedaan om de felbegeerde licentie te krijgen. In 2014 gaf de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) aanvankelijk geen groen licht voor een vergunningaanvraag. De reden was dat bij Hilckmann 2 diersoorten werden geslacht, runderen en varkens. Hilckmann heeft iemand uit China gevraagd de regelgeving tot achter de komma te vertalen. Na een paar kleine aanpassingen in de slachterij zou het bedrijf 'China-waardig' moeten zijn. Vanuit Nederland geeft de COV daarom groen licht voor de aanvraag van een exportvergunning. In 2015 wordt in China een aanvraag gedaan, die dus nooit is gehonoreerd. Ook het meereizen van twee directieleden van Hilckmann tijdens de Nederlandse handelsmissie naar China eind vorig jaar, heeft geen licentie opgeleverd.

Snel bergafwaarts

Sinds de tweede helft van afgelopen jaar gaat het ineens snel bergafwaarts met de financiële positie van vleesbedrijf Hilckmann. Tot medio 2015 zit men op budget, vertelt hun woordvoerder. Door de snel verslechterende varkensvleesmarkt gaat er in de tweede helft van 2015 ineens €6 tot €10 per varken bij, puur omdat het bedrijf niet met varkensvlees naar China kan.

'Als er zicht was geweest op een exportvergunning voor China was de slachterij zeker open gebleven.'

Dan wordt februari dit jaar besloten om de slachterij te sluiten. Er gaat wekelijks bakken met geld bij en er is geen enkel perspectief dat China op korte termijn wél een licentie verstrekt. "Als er zicht was geweest op een exportvergunning voor China was de slachterij zeker open gebleven", betoogt de woordvoerder. Maar het Nijmeegse bedrijf weet met de Chinezen niet waar het aan toe is. De vergunning komt niet en een toelichting waarom, wordt niet verstrekt.

Maandag 29 februari is de eerste dag in de lange historie van het bedrijf dat er geen varkens zijn aangevoerd. De deuren zitten dicht en blijven dicht. De mogelijkheid bestond dat nog een paar dagen werd geslacht, mits grote logistieke problemen zouden ontstaan in de varkenssector. Zover komt het niet. Uit een belronde van Boerderij blijkt dat andere vleesbedrijven bereid zijn de Hilkmann-varkens te slachten.

Westfort wacht ook op exportvergunning

Vleesbedrijf Westfort wacht voor zijn nieuwe slachterij in IJsselstein nog op een China-erkenning. Daarom is noodgedwongen de oude slachterij in Gorkum nog in gebruik, die wel mag exporteren naar China. Bij Westfort is men overtuigd dat ze de erkenning krijgen voor hun nieuwe slachterij, laat inkoper Jaap de Wit weten. Maar een datum durft hij daarvoor niet te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.