Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Brabant werkt aan nieuw verdienmodel varkenssector

Brabant gaat werk maken van een nieuw verdienmodel voor varkenshouders. Dat blijkt uit nieuw voorgesteld beleid van landbouw-gedeputeerde Annemarie Spierings (D66).

De provincie constateert dat de varkenshouderij in het slob zit omdat structureel te veel, niet onderscheidend varkensvlees wordt geproduceerd voor een anonieme bulkmarkt. Samen met onder andere ZLTO en ketenpartijen wil de provincie de varkenshouders een alternatief verdienmodel bieden. Van de bedrijven die doorgaan zal worden geëist dat zij produceren met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Veehouderijen moeten zich ontwikkelen

Veehouderijen moeten zich ontwikkelen, stelt de provincie, want stilstand is achteruitgang. Bedrijven die niet meegaan in de ontwikkeling die de provincie voor ogen heeft, zullen moeten stoppen of omschakelen naar een andere bedrijfsvoering. Doel van het nieuwe beleid is een varkenssector te creëren die economisch gezond is, marktgericht produceert en afvalstromen tot waarde brengt.

Om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, wil Brabant een Landbouwinnovatiecampus opzetten waar bedrijven in de ICT, marketing, design en andere ketenpartijen, kunnen samenwerken. Verder wil de provincie tal van nieuwe projecten stimuleren die allemaal hun steentje moeten gaan bijdragen aan de transitie.

Brabant Quality

Brabant wil in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa behoren. De provincie introduceert een eigen standaard: Brabant Quality. Dit houdt in dat de Brabantse agrofoodsector samenwerkt, innovatief is en een nieuw verdienmodel voor de veehouderij heeft ontwikkeld. Uitgangspunt is klantgerichte productie, kringlopen sluiten en knelpunten moeten opgelost worden in overlastgebieden.

Innovatie en aanpak overlast

Voor de periode 2016-2019 is €31 miljoen uitgetrokken voor de ontwikkeling van de Brabantse agrofoodsector. €8,7 miljoen is beschikbaar voor de aanpak van overlastgebieden en het innovatieprogramma.

Woensdag ontvingen de Brabantse Staten en ketenpartners het voorstel. Medio dit jaar zullen naar verwachting de Provinciale Staten stemmen over het beleid. Het provinciebestuur bestaat uit SP, VVD, PVDA en D66.

Beheer
WP Admin