Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Meedoen aan MDV betekent ‘verplicht’ Beter Leven

De nieuwe en strengere eisen voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) zijn bekendgemaakt.

Voor varkenshouders geldt meedoen aan de gunstige fiscale regeling MIA / Vamil dat er moet worden gebouwd volgens de eisen van het Beter Leven-varken. Pluimveehouders krijgen met de nieuwe eisen van MDV ook te maken met strengere normen, door een lagere maximale bezetting van het aantal vleeskuikens en een extra fijnstofreductie van 10%. De fiscale regeling Milieu- investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) geeft de ondernemer de mogelijkheid tot een extra investeringsaftrek (in 2016 was dit 36%) en willekeurige afschrijving tot 75% van de investeringskosten. De Mia/Vamil-regeling 2017 zal naar alle waarschijnlijkheid op 30 december worden bekendgemaakt.

Eisen voor varkenshouders

Vleesvarkens krijgen in 2017 een eis van een hokoppervlakte van 1 vierkante meter per varken, en gespeende biggen krijgen een hokoppervlakte van 0,4 vierkante meter per dier. Daarnaast is er een verplichting van 2% daglicht van het grondoppervlak. Deze eisen gelden nu al voor de varkenshouders die meedoen aan één ster Beter Leven-concept van de Dierenbescherming. Het grote verschil met de MDV-eisen van 2016, is dat de varkenshouder die dit jaar (in 2016) nog heeft geïnvesteerd of een verplichting tot investeren is aangegaan, nog terug kan naar de eis van 0,8 vierkante meter per vleesvarken. Varkenshouders die in 2017 gaan investeren volgens de MDV kunnen niet meer teruggrijpen op de oude normen.

Deze MIA/Vamil-regeling is vooral interessant als er winst wordt gemaakt, en hierdoor minder belasting hoeft te worden afgedragen. Veestallen die het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij (pdf, 2,58 MB) behalen, kunnen deelnemen aan deze MIA/Vamil-regeling. Om het MDV-certificaat te behalen, moet de veehouder voldoen aan een minimaal aantal punten van deze MDV. Naast dierenwelzijn is er in 2017 extra aandacht voor Bedrijf en Omgeving (onder andere mestopslag en erfbeplanting) en brandveiligheid.

Beheer
WP Admin