Foto: Martijn ter Horst VarkensNieuws

Familie Van Drie onderzoekt overname Vion

Een groep investeerders, waaronder de familie Van Drie en Gilde Buy Out Partners, onderzoekt de mogelijkheid om Vion geheel of deels over te nemen.

Ze zijn door ABN Amro benaderd nadat Vion bekendmaakte op zoek te zijn naar geld. Dat zeggen doorgaans welingelichte bronnen. De genoemde bedrijven onthouden zich van commentaar.

Eerder kondigde Vion aan vers geld nodig te hebben, om te kunnen investeren in minder maar modernere slachterijen. Het gaat volgens het concern nadrukkelijk niet om financiële nood. ABN Amro heeft de opdracht gekregen diverse opties te onderzoeken. Bankkrediet is geen optie, aandeelhouder ZLTO heeft geen geld en een beursgang of coöperatievorming is bijna onmogelijk. Daarom wordt concreet vooral gekeken naar het verkopen van een belang.

Van Drie gezien als voorbeeld voor Vion

De vermogende familie Van Drie is eigenaar van VanDrie Group, met een omzet van ruim €2 miljard de grootste kalfsvleesproducent ter wereld. VanDrie Group controleert de hele keten en wordt in de markt gezien als een voorbeeld voor Vion, dat een succesvol rundvleesbedrijf runt, maar moeite heeft geld te verdienen met varkensvlees. De familie kocht dit jaar via investeringsbedrijf Fratelli ook soepmaker Struik, goed voor €200 miljoen omzet.

Gilde Buy Out Partners telt een serie investeringsfondsen en verkocht dit jaar een groot belang in pluimveeslachter Plukon. Het bedrijf richt zich op bedrijven in de Benelux, met een waarde van €75 tot €500 miljoen. Vion bevestigt dat met diverse partijen wordt gesproken, maar bevestigt de namen niet. Het bedrijf hoopt voor de zomer van 2017 duidelijkheid te hebben.

ZLTO wil een meerderheid aandelen behouden

ZLTO zou ABN Amro hebben gevraagd partijen te zoeken die zich voor de langere termijn willen committeren aan het Nederlandse varkens- en rundvleescomplex. De organisatie vreest dat zonder een sterke Nederlandse slachterij, de veehouderij in het slop kan raken. ZLTO wil volgens de bronnen het liefste een meerderheid van de aandelen behouden.

Hoeveel geld Vion nodig heeft, wil Vion niet aangeven. Begin 2015 werd binnen Vion een bedrag tussen €180 miljoen en €200 miljoen gehanteerd.

Beheer
WP Admin