Varkenshouders bestellen ruim 7.000 jutezakken - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Varkenshouders bestellen ruim 7.000 jutezakken

Varkenshouders hebben bij Stichting Varkens in Nood tot en met afgelopen weekend ruim 7.000 jutezakken besteld, vertelt woordvoerder Marieke Cremers van de stichting. NVV en LTO Varkenshouderij roepen hun leden op niet aan de actie deel te nemen.

De dierenorganisatie roept burgers op om geld te doneren om de jutezakken beschikbaar te kunnen stellen aan varkenshouders. Inmiddels is voldoende geld bijeen gezameld om bijna 25.000 zakken te kunnen laten bezorgen. Een deel van het geld gaat op aan de bevestigingsbeugels voor de zakken. Varkenshouders benutten jutezakken in de praktijk dikwijls als nestmateriaal voor zeugen, in kraamhokken.

Oproep NVV en LTO Varkenshouderij: doe niet mee aan actie Varkens in Nood

De sectororganisaties Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de vakgroep Varkenshouderij van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Varkenshouderij) roepen hun leden op  niet deel te nemen aan de actie. Zij zijn bang dat Varkens in Nood de adressen misbruikt die zij verkrijgt zodra varkenshouders de zakken bestellen. “Onzin”, reageert Cremers van Varkens in Nood. “Als de zakken zijn bezorgd, verwijderen we de e-mails met de gegevens”, legt ze uit.

Varkens in Nood: oproep van NVV en LTO is ‘paranoïde’

Varkens in Nood betreurt de oproep van NVV en LTO Varkenshouderij. Ze vindt het een ‘paranoïde’ reactie. “Varkens in Nood heeft geen verborgen agenda of doelen voor ogen met deze actie. We zijn dan ook verbaasd over de reactie van de sector”, zegt Cremers.

Cremers vertelt dat Varkens in Nood vooraf geen contact heeft gehad over de actie met de belangenorganisaties van varkenshouders. “We zijn de actie gestart met een aantal varkenshouders met zichtstallen. Vervolgens hebben we het bericht op Twitter gedeeld met de hashtags ‘NVV’ en ‘LTO’”, vertelt de woordvoerder.

VIN tegen varkenshouders: ‘Nu kan het nog’

Varkens in Nood nodigt varkenshouders die gratis jutezakken willen, zich aan te melden. “Nu kan het nog”, besluit Cremers.

Beheer
WP Admin