Herstel voor saldo zeugenhouderij - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Herstel voor saldo zeugenhouderij

Het saldo voor de zeugenhouderij gaat dit jaar omhoog en stijgt in september tot bijna €38.000 voor een standaard zeugenbedrijf met 600 zeugen.

Dit blijkt uit een analyse van Wageningen Economic Research (voorheen LEI) met gegevens vanuit Agrimatie.

Het saldo is voor een standaard zeugenbedrijf in september dit jaar €34.000 hoger dan in dezelfde maand in 2015. Het saldo ligt hiermee boven het langjarig gemiddelde van ruim €15.000 in september (gemiddeld saldo over 2006 tot en met 2015). Na aftrek van de overige kosten zorgt dit eindelijk na een lange periode voor een positief inkomen voor de zeugenhouderij.

Hogere biggenprijs en lagere voerkoesten

Het stijgende saldo in september is vooral te danken aan de hogere biggenprijs, die in september dit jaar €22 hoger ligt dan in 2015. Daarnaast zijn ook de voerkosten in september 2016 ongeveer 5% lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar hebben zeugenhouders €140.000 hoger saldo bereikt dan in de eerste drie kwartalen van 2015. Het cumulatieve saldo in de eerste negen maanden ligt 25% boven het langjarig gemiddelde. Sinds februari 2015 lag het saldo van een standaard zeugenbedrijf onder het langjarig gemiddelde. De cijfers van september 2016 geven voor het eerst weer positief saldo boven het langjarig gemiddelde.

Lichte stijging saldo vleesvarkensbedrijf

Voor een standaard vleesvarkensbedrijf, een bedrijf met 1.800 gemiddeld aanwezige dieren, is het saldo in september dit jaar ook licht gestegen naar ruim €15.000. Zowel de prijzen van vleesvarkens als van de aangekochte biggen liggen boven het langjarig gemiddelde. Het saldo per vleesvarken per jaar ligt al sinds juli 2015 onder het langjarig gemiddelde, vanaf mei dit jaar vertoont het saldo een stijgende lijn, maar ligt nog niet boven het langjarig gemiddelde.

Beheer
WP Admin