Foto: Mark Pasveer VarkensNieuws

Albert Heijn open over herkomst varkensvlees

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en supermarktketen Albert Heijn hebben het startschot gegeven voor een proef om consumenten inzicht te verschaffen over de herkomst van hun voedsel.

Klanten van Albert Heijn vinden vanaf nu op verschillende varkensvleesproducten een QR-code, waarmee zij via hun smartphone informatie vinden over de herkomst van het vlees. De code leidt naar een pagina op ah.nl die beschrijft hoe het varkensvlees van de stal in het schap komt. Ook verstrekt deze pagina informatie over de boeren die het varkensvlees aan Albert Heijn leveren.

Het gaat om een pilot die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion en ZLTO. De komende weken staat op de verpakking van 200.000 varkensvleesproducten met het Beter Leven keurmerk een QR-code. Op de website van Vion krijgen de 150 deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept een gezicht.

Transparantie in keten

Volgens Albert Heijn willen hun klanten steeds meer inzicht in de herkomst van het vlees. Bert Urlings, directeur Kwaliteit van Vion: “De consument wil zien waar het vleesproduct vandaan komt. Door de samenwerking met Economische Zaken, Albert Heijn en ZLTO zijn we in staat om deze stap nu al te zetten. Productinformatie helpt de consument een bewuste keuze te maken en is daarom van groot belang voor een duurzame ontwikkeling van de Nederlandse vleesproductie.”

Staatssecretaris Van Dam is enthousiast over de pilot van Albert Heijn en Vion. De proef sluit aan bij de inzet van de overheid om de transparantie in de voedselketen te versterken.

Centrale database met herkomstinformatie

Van Dam stuurt binnenkort een rapport naar de Tweede Kamer met nadere voorstellen om de transparantie in de voedselketen te vergroten. Samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin onder andere de land- en tuinbouwsector, de levensmiddelenindustrie en de supermarkten zijn vertegenwoordigd, onderzoekt de staatssecretaris de mogelijkheid om te komen tot één centrale database waarin alle verplichte informatie over de samenstelling, herkomst en verwerking van producten wordt verzameld.

Beheer
WP Admin