Steenuil en torenvalk houden bouw varkensstal tegen VarkensNieuws

Steenuil en torenvalk houden bouw varkensstal tegen

De bouw van een varkensstal in Siebengewald in de Limburgse gemeente Bergen zal nog even moeten worden uitgesteld. Eerst moet de gemeente onderzoek doen naar de gevolgen die die stal heeft voor de in de buurt aanwezige nestkasten voor steenuilen en torenvalken.

Dat had de gemeente ten onrechte niet gedaan, oordeelt de Raad van State. Omdat al sinds medio 2013 wordt geprocedeerd over de stal, wil de RvS dat de gemeente Bergen binnen 16 weken het onderzoek heeft afgerond, om snel een einde te maken aan het geschil.

De varkenshouder had in 2013 een omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe emissie-arme stal voor 1.980 vleesvarkens.

Twee bezwaarmakers voeren aan dat de gemeente heeft nagelaten te onderzoeken of er beschermde diersoorten nadelige gevolgen kunnen ondervinden van die nieuwe stal. Daarbij wordt gewezen op een aantal steenuilennestkasten en torenvalkenkasten in de directe omgeving (5 meter – 250 meter) van de geplande stal. De rechtbank had dit argument ten onrechte terzijde geschoven, aldus de bezwaarmakers. De RvS geeft de bezwaarmakers daarin gelijk.

Bouw in strijd met flora en faunawet

De gemeente twijfelt ter zitting niet aan de aanwezigheid van de nestkasten. Omdat de gemeente dat doet en geen onderzoek heeft gedaan, kan volgens de RvS niet op voorhand worden uitgesloten dat de activiteiten in en rondom de nieuwe stal niet zullen leiden tot verstoring. Daarmee zou de bouw in strijd zijn met de Flora- en faunawet. De gemeente krijgt nu de tijd om dit ‘gebrek’ in de genomen beslissing te herstellen.

Beheer
WP Admin