De Raad van State herroept de omgevingsvergunning van een varkensstal in Zevenhuizen, omdat bezwaarmakers niet bij gemeente Leek konden reageren. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

RvS: fout gemeente verhindert bouw nieuwe varkensstal

De bouw van een nieuwe varkensstal in Zevenhuizen kan niet doorgaan, omdat de gemeente Leek geen ontwerpverklaring van geen bedenkingen ter inzage heeft gelegd.

Zodoende kregen bezwaarmakers geen kans om hun zienswijze bij de gemeenteraad in te dienen. Tot die conclusie komt de Raad van State. De Raad van State komt hiermee tot een ander oordeel dan de rechtbank Noord-Nederland afgelopen jaar in dezelfde zaak, toen werden de bezwaarmakers in het ongelijk gesteld.

Vergunning was al verleend

De zaak gaat om een verleende omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal voor circa 3.000 varkens. Deze stal moet komen op de plek van drie oude varkensstallen waar nu 601 varkens worden gehouden. De oude stallen en de nieuwe stal worden in strijd met het bestemmingsplan ‘Buitengebied Leek’ gebruikt, de aanduiding ‘intensieve veehouderij’ ontbreekt.

Omwonenden vrezen stankoverlast

Twee omwonenden hebben tegen de bouw van de stal bezwaar gemaakt omdat ze stankoverlast vrezen. Van de naar voren gebrachte argumenten bij de RvS treft er een doel. De rechtbank had volgens de bezwaarmakers ten onrechte niet onderkend dat doordat de ontwerpverklaring van geen bedenkingen (vvgb) niet ter inzage was gelegd, hen de kans ontnomen is bezwaren naar voren te brengen bij de gemeenteraad. De RvS is het hiermee eens, volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) had de gemeente een vvgb ter inzage moeten leggen.

De RvS vernietigt daarom de verleende vergunning. De gemeente moet opnieuw een beslissing nemen over de omgevingsvergunning. Als de gemeente die vergunning wil verlenen, zal ze ook de ontwerp-vvgb ter inzage moeten leggen, stelt de RvS nadrukkelijk in de uitspraak.

Beheer
WP Admin