Varkenshouderij

Nieuws 1823 x bekeken

'Ruwvezels en stressvrij management helpen tegen staartbijten'

De doorslaggevende factoren voor het voorkomen van staartbijten in de varkenshouderij zijn meer ruwe vezels in het voer en een zo stressvrij mogelijke bedrijfsvoering.

Dat is de conclusie van een proef waaraan 24 bedrijven deelnamen. De proef was opgezet door de overheid van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in samenwerking met sectororganisaties.

'Begin met kleine groepen varkens'

Bij de presentatie van de tot dusver beschikbaar gekomen uitkomsten stelde landbouwminister Johannes Remmel van de deelstaat echter vast dat er geen blauwdruk is uitgerold. Daarvoor zijn de omstandigheden op de individuele bedrijven te verschillend.

Varkenshouders die een poging willen wagen om van het couperen af te komen doen er daaraan verstandig aan om met kleine groepen varkens met intacte staarten te beginnen en daarbij ook gebruik te maken van advies van deskundigen, zette Remmel uiteen.

Het project draait in drie fasen waarbij er inmiddels twee zijn afgewikkeld. In de derde fase zal tot eind mei volgend jaar de praktijkproeven worden voortgezet op 50 bedrijven.

Supermarkt Rewe betrokken bij project

Projectpartner in deze fase is ook supermarktketen Rewe. Remmel: “De retailers spelen een belangrijke rol bij de prijsvorming en afzet en zijn derhalve vanuit economisch perspectief eveneens een factor van gewicht voor meer dierenwelzijn in de veehouderij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.