Minister Ploumen - Foto: ANP VarkensNieuws

Ploumen: intensieve veehouderij ontkomt niet aan effect vrijhandel

De intensieve veehouderij zal niet ontkomen aan negatieve gevolgen van het afsluiten van een handelsverdrag met Canada (Ceta). Die duidelijkheid gaf minister Lilianne Ploumen woensdag in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer van VVD, PvdA en D66 stemt in met het handelsverdrag.

Minister Ploumen zegt dat de agrarische sector als geheel wel vaart bij het verdrag, maar dat de intensieve veehouderijsectoren nadelen zullen ondervinden. “Daar hebben we ook nooit een geheim van gemaakt.”

Ondersteuning intensieve veehouderij

Ploumen zegt dat in samenspraak met het ministerie van Economische Zaken wordt gekeken naar de mogelijkheden de sector te ondersteunen. Bovendien zijn in het verdrag elementen opgenomen die de klap verzachten, onder andere door de instelling van invoerquota voor varkensvlees. De invoer van Canadees varkensvlees zal na 6 jaar het niveau van 0,4% van de totale EU-consumptie bereiken. In die periode wordt ook gekeken naar de wederzijdse eisen op gebied van onder andere dierenwelzijn, met het doel die naar een vergelijkbaar niveau te verheffen.

De kwetsbare sectoren kipvlees, kipproducten en eieren zijn in een uitzonderingspositie geplaatst.

Gesprek met LTO over gevolgen voor landbouw

In overleg met maatschappelijke organisaties heeft de minister aan LTO Nederland toegezegd dat er nog een vervolggesprek zal worden gevoerd over de gevolgen voor de verschillende sectoren in de land- en tuinbouw.

Beheer
WP Admin