Varkenshouderij

Nieuws 3504 x bekeken 3 reacties

NVV en LTO Varkenshouderij: Wet dieraantallen opschorten

Opschorting van de invoering van de Wet dieraantallen: dat is wat de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij willen.

Ze roepen het kabinet op om zo snel mogelijk in overleg te treden met de sector. Volgens de organisaties blijkt uit gedetailleerd onderzoek van het vakblad V-Focus dat inwoners van gemeenten waar meer fijn stof is gemeten, juist gezonder zijn. "De uitkomsten van dit onderzoek plaatsen de ambities van het kabinet om een Wet dieraantallen in te voeren in een ander perspectief", aldus NVV en LTO Varkenshouderij.

Provincies kunnen veehouderij aan banden leggen met Wet dieraantallen

De Wet dieraantallen, die in 2017 ingevoerd zou moeten worden, geeft provincies individueel de mogelijkheid om de veehouderij aan banden te leggen. Het kabinet baseert zich met de maatregel op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO 2016) van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM).

Het VGO-onderzoek geeft volgens NVV en LTO echter geen harde conclusies over de relatie tussen veehouderijen en gezondheid. "De onderzoekers zeggen nota bene zélf dat er nog nader onderzoek nodig is", volgens NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Data luchtkwaliteit en volksgezondheid vergeleken

In het onderzoek waar NVV en LTO op doelen legde V-Focus data van het RIVM (luchtkwaliteit) en GGD’s (volksgezondheid) naast elkaar en vergeleek deze met elkaar. Hieruit blijkt dat mensen in gemeenten met meer fijn stof gezonder zijn. "De beste volksgezondheid wordt gemeten in de regio’s met relatief veel fijn stof. De meeste patiënten met chronische aandoeningen, zoals longkanker, COPD, astma en hart- en vaatziekten wonen in regio’s met de schoonste lucht", stellen NVV en LTO in hun verklaring. "Wij vrezen dat de veehouderij straks door provinciale en regionale overheden op slot gezet wordt op basis van de conclusies in het VGO-onderzoek, terwijl V-focus heel duidelijke kanttekeningen plaatst bij de uitkomsten van dit onderzoek", aldus Jansen en Douma.

Laatste reacties

  • vandenbrandcv1

    De onderzoekers gaven niet voor niets aan dat het causale verband ontbrak. Gelukkig goed onderzoek gedaan mbv metingen ipv simulaties (berekeningen)

  • fietskip

    dank je V-Focus.

  • DJ-D

    Het was bovendien ook een vrijwillig onderzoek. Waar dus vooral mensen met klachten zich voor aan melden. VGO onderzoek kan gewoon de prullebak in.

Of registreer je om te kunnen reageren.