Met speciale apparatuur wordt de chip in het oormerk uitgelezen waarmee de varkenshouder data aan de big kan koppelen. In de slachterij wordt een koppeling met de slachthaak gemaakt. Veruit de meeste chips en uitlezers werken nu met LF-techniek. Dat maakt oormerken van verschillende aanbieders uitwisselbaar. Wel moeten aanbieders van apparatuur afspraken maken over uitwisselbaarheid van datastromen. <br /><em>Foto: Bert Jansen</em> VarkensNieuws

Kansen voor elektronisch oormerk varken nemen toe

De kans dat de hele varkenshouderij of een deel daarvan binnen afzienbare termijn gaat werken met elektronische oormerken is groot. Dat blijkt uit navraag bij betrokkenen.

Met deze oormerken is alle relevante data op dierniveau bekend. Dat biedt extra managementinformatie voor de varkenshouder. Ook op sectorniveau biedt het voordelen zoals transparantie, meer efficiëntie en door analysemogelijkheden beter onderbouwde keuzes binnen ketens of concepten.

Met deze oormerken is alle relevante data op dierniveau bekend. Dat biedt extra managementinformatie voor de varkenshouder.

Voor de overheid kan elektronische I&R interessant zijn. Over een brede implementatie van elektronische oormerken vinden inmiddels gesprekken plaats tussen het ministerie van EZ en vertegenwoordigers uit de handel, slachterijen en de varkenshouderij.

Garanties bij vleesverkoop

Verder onderzoekt de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) technische facetten van deze oormerken, zoals type readers en oormerken. KDV wil garanties bij de verkoop van vlees meegeven. Bovendien levert het extra informatie op voor de keten en individuele varkenshouders. KDV verwacht dat dit jaar nog grote stappen worden gezet om het systeem werkend te krijgen.

Lees meer over elektronische oormerken in Boerderij nr. 3 van 18 oktober 2016

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin