Varkenshouderij

Nieuws 3539 x bekeken 2 reacties

Particuliere opslagregeling varkensvlees geschorst

De Europese Commissie heeft de particuliere opslagregeling voor varkensvlees met ingang van 21 januari geschorst. Aanleiding voor de schorsing is een onderzoek naar de marktsituatie voor varkensvlees, zo laat de Commissie in een uitvoeringsverordening weten.

Op basis van dit onderzoek overweegt de Commissie een definitieve sluiting van de regeling. Ze legt dit voorstel voor aan het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van landbouwmarkten.

De regeling is geschorst, omdat het bekend worden van het voornemen tot sluiting kan leiden tot een toename van het aantal aanvragen. De schorsing duurt tot 2 februari. In de tussenliggende periode wordt beslist of de regeling definitief wordt beëindigd.

'Regeling zit nagenoeg vol'

Volgens een woordvoerder van VION zit de regeling nagenoeg vol en is dat reden voor de Europese Commissie om de regeling te sluiten. De regeling is 4 januari opengesteld. Vanaf die datum konden bedrijven in de vleessector vlees aanmelden om met subsidie in te vriezen, voor een periode van drie tot vijf maanden. Daarna komt het vlees alsnog op de markt. Hierin is de regeling voor het eerst flexibel: Deelnemers kunnen kiezen om het vlees eerder op de markt te brengen dan de vooraf afgesproken termijn.

In de drie weken dat de regeling was opengesteld, is bijna 90.000 ton varkensvlees aangemeld. Duitsland heeft 26.000 ton vlees aangemeld. Spanje volgt met ruim 19.000 ton. Denemarken heeft ruim 11.500 ton aangemeld en Nederland ruim 10.500 ton. De overige EU–landen meldden samen 23.000 ton aan. Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat weten dat zijn organisatie het betreurt dat de opslagregeling afloopt voor er weer export naar Rusland mogelijk is.

Laatste reacties

  • chila

    En ik betreur het dat het cov niet inziet dat invriezen niets oplost ! Uitstel van executie .

  • el

    Dat ingevroren vlees komt later, "als de prijzen beter worden "weer op de markt!

Of registreer je om te kunnen reageren.