Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

KDV introduceert antibioticavrij varkensvlees

Keten Duurzaam Varkensvlees introduceert KDV+. Dit is een nieuw keurmerk waarbinnen varkensvlees wordt geleverd van varkens die tijdens hun gehele leven nooit zijn behandeld met enige vorm van antibiotica.

Het vlees met dit keurmerk is volgens KDV bedoeld voor retailers die zich willen onderscheiden op het gebied van gezondheid, smaak, dierwelzijn en milieu. Naast het feit dat de varkens niet zijn behandeld met antibiotica voldoet KDV+ bovendien aan alle criteria voor zowel Beter Leven 1 Ster alsmede het Varken van Morgen.

Onderzoek antibioticareductie

Samen met de overheid en verscheidene onderzoekscentra doet KDV al sinds 2010 onderzoek naar het gebruik van antibiotica. Dankzij dit onderzoek heeft de keten een antibioticareductie weten te realiseren van 95% op de deelnemende boerderijen. Speciale boerderijcoaches hebben deze opgedane kennis vervolgens verspreid over de rest van de keten. Hierdoor is men er in geslaagd om de diergezondheid in de hele keten naar een dusdanig hoog peil te trekken dat de levering van volledig antibioticavrije dieren op commerciële schaal realiseerbaar is.

Antibioticavrij Leven

Jaap de Wit jr. van Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees: “Met de introductie van Antibioticavrij Leven komen we tegemoet aan de snel groeiende vraag van consumenten die op zoek zijn naar gezond en diervriendelijk varkensvlees met kraakheldere garanties. Dit concept is alleen haalbaar dankzij een ongeëvenaard hoog diergezondheidsniveau en dit is alleen mogelijk dankzij de uitzonderlijke inzet van onze boeren.” Je hoeft volgens hem niet aan consumenten uit te leggen dat gezond vlees van gezonde dieren komt. De Wit: “We zijn er daarom van overtuigd dat KDV+ een echt ‘omfietsproduct’ gaat worden.”

Beheer
WP Admin