VarkensNieuws

Vion wil versneld nieuw prijssysteem

Boxtel – Vion voert versneld een nieuw prijssysteem in voor vleesvarkens, dat een einde maakt aan soms scherpe wekelijkse prijsschommelingen.

Vion is geschrokken van de onregelmatigheden bij de vaststelling van de beursprijs in het afgelopen weekend. Vion belooft eind 2015 een eerste stap te kunnen zetten naar een stabielere prijs voor vaste leveranciers.

Onrust over prijs

Vrijdagavond werd de prijs 4 cent verlaagd, maar die notering is vanwege een stortvloed aan reacties zaterdagochtend weer ingetrokken en later toch definitief genoteerd. Varkenshouders en handelaren twijfelden aan de wijze waarop de notering is vastgesteld. Het Brabantse vleesconcern houdt vol dat de notering op de gebruikelijke wijze tot stand kwam, maar wil geen speelbal zijn van dergelijke discussies. Het miljardenbedrijf probeert juist uit een diep dal te klimmen.

Grote schommelingen

Op dit moment worden vleesvarkens verhandeld op basis van weekprijzen die soms grote schommelingen vertonen, aldus het Brabantse bedrijf in een verklaring, en dat pakt soms slecht uit voor varkenshouders. Het is volgens het bedrijf moeilijk voor varkenshouders om in zo’n beweeglijke markt het moment van leveren te bepalen.

Varkens later of vroeger geleverd

“Eén cent prijsverlaging leidt tot inkomstenderving van honderden euro’s bij de varkenshouder, die op dat moment varkens levert.” Veel varkenshouders reageren op de schommelingen door leveringen eerder of juist later dan gepland te doen. Het gevolg is dat Vion dan weer van week tot week geconfronteerd wordt met verschillen in aanvoer. De productielijnen draaien daardoor niet continu op ongeveer hetzelfde niveau, wat inefficiënt en dus duur is.

Verschillen in kwaliteit

Het is voor Vion door de aanbodwisselingen ook lastiger elke week eenzelfde kwaliteit te leveren aan haar afnemers. De klachten over wekelijkse productieverschillen zijn niet nieuw. Oud-topman Michiel Herkemij kondigde al aan dat de huidige prijssystematiek op de schop moet, ook omdat Vion toe zou moeten werken naar producten met een hogere toegevoegde waarde. Nu produceert Vion vooral bulk met een lage marge.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin