Varkenshouderij

Nieuws 2474 x bekeken

SP wil subsidie op Pro Dromi-kraamhok

Den Haag – De SP wil dat de regering subsidie verleent op een Pro Dromi-kraamhok voor zeugen. Binnen het systeem kunnen zeugen vrijwel vrij rondlopen.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de partij vindt het niet van deze tijd dat 'in Nederland nog steeds 1 miljoen zeugen bijna een kwart van hun leven worden vastgezet tussen stangen'.

€160.000 nodig

Van Dijk noemt het Pro Dromi-kraamhok 'een veelbelovend alternatief'. De overheid zou de resterende €160.000 die voor afronding van onderzoek naar het systeem moeten overmaken. Maar staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voelt daar niets voor, al noemt ze het 'hartstikke waar dat het Pro Dromi-Kraamhok een mooi kraamhok is'.

Dijksma wil systeem niet bevoordelen

De PvdA-politica noemt het 'onredelijk om van de overheid te vragen om feitelijk de verantwoordelijkheid van de sector over te nemen'. De overheid heeft al bijgedragen aan het onderzoek, benadrukt Dijksma. Het nu financieren van het slotstuk zou ook betekenen dat de overheid één type kraamhok bevoordeeld ten opzichte van allerlei andere, in potentie goede, systemen.

"Als die laatste €160.000 een drempel zou vormen waardoor men het niet doet, dan moeten we ons ook wel de vraag stellen welke discussie er daarna dan zou ontstaan. Komt het geld er dan, waarna het systeem alsnog niet wordt uitgerold? Dat is volgens mij ook niet de bedoeling."

Eerder pleidooi voor Pro Dromi

Eerder vroegen SP en D'66 samen aan Dijksma of ze Pro Dromi-kraamboxen verplicht wil stellen bij nieuwbouw en tegelijk binnen 10 jaar de reguliere kraamhokken wil verbieden. Dijksma wees beide plannen af, maar zei wel Europees te pleiten voor standaarden voor hokken waarbij dieren meer contact hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.