VarkensNieuws

Minister niet naar opening Hy-Care systeem

Den Haag – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nooit toegezegd het nieuwe Hy-Care stalsysteem van MS Schippers te openen. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, fel tegenstander van het stalsysteem, vroeg de minister donderdag in Kamervragen af te zien van deelname.

Thieme vindt kabinetsdeelname aan een feestelijke opening van een volgens haar dieronvriendelijke ‘veefabriek’ in het Brabantse Bladel ongepast. Hy-Care is een systeem waarbij kraamzeugen en gespeende biggen in verplaatsbare hokken worden geplaatst. Het systeem, ontwikkeld door Ms Schippers, moet het mogelijk magen elke ronde te beginnen met kiemvrije hokken en optimale verzorging te bieden, zonder dat de boer steeds de hokken hoeft te betreden. De hokken worden via een lopende band verplaatst.

Thieme uitte zich eerder al kritisch over het systeem, vooral omdat het volgens haar weer een nieuwe stap is in de industrialisering van de veehouderij, die zou voorkomen dat dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Thieme vraagt het kabinet het stalconcept te ontmoedigen, in lijn met de regeringslijn dat ‘verdere industrialisatie van de intensieve veehouderij onwenselijk is’.

Beheer
WP Admin