VarkensNieuws

Nieuwe biggennotering moet kwaliteit verhogen

Zoetermeer – Vee&Logistiek Nederland introduceert vanaf 5 oktober een nieuwe biggenprijsnotering, de BestPigletPrice (BPP). De nieuwe biggennotering is ontstaan na intensief overleg tussen vier handelaren en Vee & Logistiek Nederland met ideeën over een andere vorm van notering.

Met de BPP willen de initiatiefnemers een landelijke biggennotering in de markt zetten met voldoende draagvlak uit de sector.

De handelaren hopen met de BPP tot een kwaliteitsverbetering van de Nederlandse big te komen met een betere afstemming van vraag en aanbod gedurende het jaar. Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, Henk Bleker: “De BPP kan voor de zeugenhouder een behoorlijke plus per big opleveren door te voldoen aan hogere kwaliteitseisen. De biggenafzet op de exportmarkt die we van de Denen hebben verloren, ongeveer 
7 procent, moeten we op biggenkwaliteit weer terugwinnen”.

De BPP gaat uit van een ‘standaard big’ van 25 kilogram, waarbij het zeugenbedrijf voldoet aan de minimale eisen van het Varkensbesluit. Met een bonus-malus systeem kunnen zeugenhouders een plus krijgen op de biggenprijs in de vorm van een percentage op de biggenprijs. Op vier weken spenen geeft een plus van 
3 procent meer vloeroppervlak, 0,4 vierkante meter, 2 procent bonus, betonvloer geeft 2 procent bonus en bloedmonitoring is goed voor een bonus van 1 procent. Daarnaast is er een bonus van 10 procent voor vrij te onderhandelen zaken, zoals koppelgrootte, genetica, uniformiteit, mix van beren of borgen, flexibiliteit van afleverdag en tijdstip laden en de duur van het laden.

De bonusregeling in de vorm van percentages moet een stimulans geven om meer biggen in het voorjaar te leveren. De notering zal een betaalde dienst worden.

Beheer
WP Admin