Varkenshouderij

Nieuws 2520 x bekeken

'Herstructurering varkenssector nu nodig'

Barneveld – Het is nu tijd voor een herstructurering van de varkenshouderij, zegt Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV).

"Het overaanbod van varkens in de EU wordt nu goed zichtbaar. Doordat Rusland niet meer beschikbaar is als afzetmarkt, blijft een substantieel deel van het aanbod op de Europese markt. Dit leidt tot lage prijzen. En varkenshouders hebben momenteel maar één knop om het hoofd boven water te houden, dat is de volumeknop", schetst Jansen de situatie. Het overaanbod blijkt ook wel uit de cijfers van het CBS: de Nederlandse varkensstapel groeit met 3 procent tussen 2014 en 2015.

Plannen voor lange termijn

Daarmee wil Jansen niet expliciet zeggen dat er minder varkens gehouden moeten worden in Nederland. Naast de acties waarbij kortetermijnoplossingen werden gezocht om voor varkenshouders het hoofd boven water te houden, is er nu ook weer tijd om voor langere termijn plannen te maken.

Vitale Varkenshouderij

Daarom is het volgens Jansen goed dat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) nu voortvarend aan de slag is met het plan 'Vitale Varkenshouderij'. In dit plan staat herstructurering van de varkenshouderij centraal. Eind september, begin oktober is de afronding van de eerste fase van het plan. Via informatieavonden worden de uitkomsten aan de leden bekendgemaakt.

Jansen geeft aan dat de herstructurering niet alleen op nationaal niveau moet plaatsvinden, maar ook op Europees niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.