VarkensNieuws

Franse varkensprijs zakt fors na ‘capitulatie’ varkenshouders

Plérin – De notering op de Franse varkensmarkt in Plérin is vrijdag met 3,3 cent gezakt naar €1,344 per kilo, bijna 6 cent minder dan de ‘streefprijs’ van €1,40. Dat gebeurde nadat één van de grootste bonden van varkenshouders tot grote woede van landbouwminister Stéphane le Foll van landbouw haar verzet tegen lagere noteringen had opgegeven.

De Marché du Porc Breton is al weken verlamd doordat twee van de grootste inkopers, de vleesbedrijven Bigard en Cooperl, verstek laten gaan uit protest tegen de streefprijs die begin van de zomer door de hele sector werd afgesproken met Le Foll. Doordat een flink deel van de inkoopkant verstek laat gaan, blijft steeds een groot aantal varkens onverkocht.

Varkensprijs te hoog vanwege concurrentie

De sectie varkenshouderij binnen de Union des groupements de producteurs de viande de Bretagne (UGPVB), de bond van Bretonse veehouders, heeft nu echter besloten niet langer vast te houden aan die €1,40.

De UGPVB zegt na een gesprek met Bigard en Cooperl in te zien dat die vleesbedrijven gezien de Europese concurrentie niet met een te hoge varkensprijs uit de voeten kunnen.

‘Openbare referentieprijs het belangrijkste’

Dat besluit leidde al direct tot het vertrek van MPB-voorzitter Daniel Picart. Zijn opvolger François Pot is blij dat het voortbestaan van de veiling voorlopig verzekerd lijkt: ”Het belangrijkste is dat we een openbare referentieprijs houden. Dat is onmisbaar. Hebben we dat niet, dan komt de concurrentie voor de varkenshouder niet uit Duitsland of Spanje maar van zijn buurman.”

Le Foll woedend

Minister Le Foll is echter woedend over de capitulatie van de UGPVB. ”We hebben na moeizaam overleg een streefprijs afgesproken die de varkenshouders een bestaan moet bieden. Dat is gebeurd op verzoek van de UGPVB zelf. Nu gaan ze opeens akkoord met een veel lagere prijs. Iedereen zijn verantwoordelijkheid, zullen we maar zeggen.”

Beheer
WP Admin