VarkensNieuws

Demonstratie startsein actie ’20 cent’

Den Haag – Enkele tientallen varkenshouders gaan donderdag demonstreren op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. De demonstratie is de start van de actie ’20 Cent’.

Aan bezoekers en toeschouwers vragen de boeren om de varkenshouderij te steunen met een bijdrage van 20 cent of meer. Dat bedrag verwijst naar het deel van de kostprijs per kilo varkensvlees die de varkenshouders extra kwijt zijn aan Haagse maatregelen. De actie ondersteunt de boodschap aan het adres van de politiek dat de varkenshouders een gelijk speelveld willen en daarmee een lagere kostprijs.

Ingezameld geld naar voedselbank

De actie ’20 Cent’ loopt tot het eind van het jaar door. Het bedrag dat wordt verzameld wordt begin januari gedoneerd aan de Voedselbanken Nederland. “Wij hebben gekozen voor een goed doel als de Voedselbank, omdat varkenshouders heel

goed weten hoe het is om geen brood op de plank te hebben”, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Publieksvriendelijk karakter acties

De actie in Den Haag krijgt donderdag een publieksvriendelijke karakter. De boeren vragen aandacht voor de crisis in de varkenshouderij. De demonstrerende varkenshouders delen gratis broodjes beenham uit aan het publiek, onder het motto ‘als we dan toch niets verdienen, dan geven we het liever gratis weg’.

Pleidooi voor lastenverlichting en kostprijsverlaging

Volgens de organisatie nemen een kleine honderd varkenshouders deel aan de actie. Dat zijn leden van LTO en NVV. Beide bonden roepen de Tweede Kamerleden op om tijdens het debat aanstaande donderdag te pleiten voor lastenverlichting en kostprijsverlaging. Ook leden van de actiegroep ‘Eerlijke prijs agra’ doen mee. De gemeente Den Haag, die groen licht heeft gegeven voor de actie, gaat uit van zestig demonstrerende varkenshouders.

Beheer
WP Admin