VarkensNieuws

COV blij met nieuwe opslagregeling

Brussel – De Centrale Organisatie voor de Vleesindustrie (COV) is blij met de aanstaande particuliere opslagregeling.

Woordvoerder Frans van Dongen, vertegenwoordiger voor de vleessector in Brussel, onderstreept de noodzaak van een PO-regeling voor varkensvlees. De afzet van reuzel en andere vette delen gaat moeizaam sinds het wegvallen van de export naar Rusland door de boycot. “Een PO-regeling voor varkensvlees ontlast de Europese markt op korte termijn. Doel is om het vlees dat in de regeling komt buiten de EU af te zetten.”

PO-regeling voor Reuzel

Gezien de ernst van de problematiek in de varkenshouderij roept van Dongen beleidsmakers op om het gros van het budget te besteden aan de PO-regeling voor varkensvlees. De komende PO-regeling voor varkensvlees wordt uitgebreid met reuzel. Eurocommissaris Phil Hogan maakte dit bekend in zijn speech tijdens de Landbouwraad van 15 september. Enkele lidstaten hadden hierom gevraagd. De PO-regeling is onderdeel van het pakket steunmaatregelen van totaal €500 miljoen. Hiervan gaat €420 miljoen naar de lidstaten. De Europese commissie heeft vanwege de moeilijke marktsituatie voor zuivel en varkensvlees nog eens €30 miljoen euro extra toegezegd. Deze €30 miljoen is exclusief bestemd voor promotie van zuivel en varkensvlees. Hiermee is in totaal €110 miljoen euro beschikbaar voor promotiecampagnes, waar ook de particuliere opslag uit wordt betaald. €10 miljoen euro hiervan is bestemd voor de zuivel in de vorm van voedselhulp aan asielzoekers. Het resterende geld gaat naar promotie en twee PO-regelingen. Eén voor melkpoeder en kaas en één voor varkensvlees.

Stabiele marktsituatie

Hogan verwacht met de komende PO-regeling een aantrekkelijke en effectieve steunmaatregel te hebben die zorgt voor een stabiele marktsituatie. In de vorige PO-regeling van maart 2015 is in acht weken tijd 60.000 ton varkensvlees aangemeld. Dit heeft de EU destijds €17 miljoen gekost.

Beheer
WP Admin