VarkensNieuws

Varkenshouders willen eerlijke verdeling marge

Lunteren – De varkenshouders die vrijdagavond in het Gelderse Lunteren bijeenkwamen om te praten over de malaise in de varkenshouderij, richten een actiegroep op. De actievoerders willen een betere margeverdeling in de keten en een eerlijke prijs voor de varkenshouders.

Ze gaan daarvoor slachterijen, supermarkten en staatssecretaris Sharon Dijksma aanspreken.

Willy Wolfkamp is aangewezen als woordvoerder van de actiegroep. “We willen een eerlijke margeverdeling. Dat bereik je al als iedere schakel 10 procent krijgt. Als wij €5 per big meer krijgen en €13 tot €14 voor een vleesvarken zijn we tevreden.”

Niet de straat op, eerst een brief

De actiegroep, die nog nadenkt over een naam, gaat niet meteen de straat op, zegt Wolfkamp. “We schrijven eerst een brief. Aan de slachterijen, de supermarkten en aan staatssecretaris Dijksma. Daarin vragen we of ze bereid zijn om tot een eerlijke verdeling van de marge te komen.”

Sturend optreden Dijksma gewenst

Hoewel ze geen onderdeel is van de keten verwachten de varkenshouders van Dijksma dat ze ‘sturend gaat optreden’ om tot een eerlijkere verdeling van de marges te komen. Als de brieven niet de gewenste respons oplevert, gaan de varkenshouders actie voeren, zegt Wolfkamp.

Geen publieksacties

Dat gebeurt al op korte termijn, waarbij distributiecentra, slachterijen en supermarkten het doelwit zullen zijn. Ook heeft de actiegroep het ministerie van Economische Zaken op het oog. De varkenshouders gaan geen publieksacties voeren, aldus Wolfkamp.

Vijftig varkenshouders bijeen

In Lunteren kwamen op het bedrijf van varkenshandelaar Jan de Koning gisteravond zo’n vijftig varkenshouders bijeen, zegt Wolfkamp. Ze kwamen uit het noorden, Salland, de Achterhoek, de Veluwe en Utrecht. Er waren geen varkenshouders uit het zuiden bij, aldus Wolfkamp, die zegt dat de groep sympathiserende varkenshouders groter is. “Dat zijn er meer dan honderd.”

Wolfkamp woordvoerder actiegroep

Wolfkamp was zelf naar Lunteren afgereisd ‘om te luisteren’. Dat hij aan het eind van de bijeenkomst werd aangewezen als woordvoerder, had hij zelf ook niet voorzien. Hij had afgelopen week te kennen gegeven zich niet meer met acties bezig te zullen houden. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Beheer
WP Admin