VarkensNieuws

Varkenshouders organiseren zich

Doetinchem – Niet dertig, maar tientallen zo niet honderden varkenshouders zijn zich aan het organiseren om actie te gaan voeren.

Dat zegt varkenshandelaar Jan de Koning uit Lunteren. Het is onduidelijk wie de initiatiefnemers zijn, welke actievormen ze voor ogen hebben en welke eisen ze zullen gaan stellen. Volgens De Koning zoeken varkenshouders elkaar op om een actiegroep te gaan vormen.

‘Boeren in tranen op de klep’

De Koning heeft contact met diverse varkenshouders, volgend op een brief die hij vorige week vrijdag aan zijn klanten stuurde. Daarin peilde hij of er onder zijn klanten bereidheid is om (vreedzame) actie te gaan voeren, om de ernst van de problemen in de varkenshouderij onder de aandacht te brengen van burgers en overheid. Hij opperde onder meer om de weg op te gaan. “Varkenshouders, mijn klanten, produceren onder de kostprijs en dit houdt niemand vol tot het eind van het jaar. Ik heb boeren in tranen op de klep staan als ik varkens kom laden. Dat gaat mij aan het hart. Ik vind dat er wat moet gaan gebeuren,” licht De Koning toe. “En ik heb ook het idee dat er iets gaat gebeuren. Maar wat precies, weet ik niet.”

Op de koffie bij Vion

Naast acties op wegen, circuleert het plan om bij Vion ‘op de koffie te gaan’. Maandag stelden enkele individuele varkenshouders een brief op, waarin ze hun verbijstering uitspraken over de verlaging van de varkensprijs met 5 cent door Vion Nord. De brief is evenwel niet bij Vion op de bestemde plek terecht gekomen, zegt een woordvoerder.

Geen toestemming Willy Wolfkamp

Willy Wolfkamp was een van de briefschrijvers. Hij wilde de brief met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders als afzender versturen, maar kreeg daar geen toestemming voor. Daarop stapte hij op als voorzitter van de NVV-afdeling Salland en heeft naar nu blijkt ook zijn lidmaatschap opgezegd. Wolfkamp bemoeit zich niet meer met de organisatie van acties, vertelt hij.

Beheer
WP Admin