VarkensNieuws

Varkenshouders: geen actie bij Vion

Boxtel – De actiegroep van verontruste varkenshouders gaat geen actie voeren bij Vion. Die conclusie heeft de actiegroep getrokken na een gesprek maandagmiddag met de top van het concern. “We hebben hetzelfde probleem: de portemonnee is ook bij Vion leeg,” zegt woordvoerder Willy Wolfkamp van de actiegroep.

Acties bij slachterijen is door de varkenshouders genoemd als pressiemiddel om een meer eerlijke verdeling van de marges in de keten met hogere prijzen af te dwingen. Volgens Wolfkamp is het gesprek met Vion zinvol geweest omdat beide partijen meer inzicht hebben gekregen in elkaars problemen. “Ook Vion heeft zorgen over de lage prijzen, want als dit zo aanhoudt kunnen ze in de problemen komen met de aanvoer.”

Meeliften op bagagedrager

Ook de recente verlaging van de varkensprijs in Duitsland met 5 cent door Vion Nord is aan de orde geweest. Vion stelde, aldus Wolfkamp, dat de slachterij met de prijsverlaging heeft meegelift op de bagagedrager van anderen. “En dat had niet had mogen gebeuren, zeiden ze. Dat zegt genoeg.” Maar of die uitspraak over het verleden een belofte is voor de toekomst, weet Wolfkamp niet. “Maar als het weer gebeurt dan weten we ze te vinden.” Vion geeft geen reactie op het overleg, anders dan dat het ‘een constructief gesprek’ was.

Politieke partijen aanspreken

De actiegroep gaat nu ook de politieke partijen aanspreken, aldus Wolfkamp. Daarnaast schrijven ze supermarkten en vleesverwerkers aan, met de vraag om tot een eerlijke verdeling van de marges te komen. Als de beantwoording onbevredigend is houden de varkenshouders de mogelijkheid om actie te voeren open.

 

Beheer
WP Admin