VarkensNieuws

Vleesbedrijven boycotten Frans overleg

Parijs – Bij het crisisoverleg over de problemen in de Franse varkenshouderij dat minister Stéphane Le Foll (landbouw) voor maandagmiddag bijeen had geroepen, lieten de grote vleesbedrijven Cooperl en Brigand verstek gaan.

De resultaten van het overleg waren maandagmiddag nog niet bekend.

Varkensveiling op gang brengen

Het ‘rondetafeloverleg’ had als voornaamste doel de varkensveiling Marché du Porc Breton (MPB) weer op gang te brengen. Cooperl en Brigand boycotten die veiling, die de referentieprijs voor Frankrijk oplevert, sinds vorige week omdat de met de regering afgesproken prijs van €1,40 per kilo die daar de laatste weken geldt te hoog is. Elders in Europa, met name in Duitsland en Nederland, is varkensvlees veel goedkoper in te kopen, aldus Cooperl.

Varkenshouders blijven met dieren zitten

Omdat Cooperl en Brigand samen goed zijn voor een groot deel van de handel op de MPB heeft het volgens het beursbestuur geen zin de veiling te houden. Daardoor zitten de varkenshouders inmiddels met tienduizenden dieren die ze niet kwijt kunnen. Hun bonden hebben al aangekondigd dat de tractoren weer klaar staan mocht het beraad in Parijs niets concreets opleveren.

3 september grote manifestatie in Parijs

In ieder geval staat er voor 3 september al een grote nationale boerenmanifestatie in de Franse hoofdstad op het programma, vooruitlopend op een soortgelijke Europese actie tijdens de extra EU-landbouwraad in Brussel vier dagen later.

Beheer
WP Admin