VarkensNieuws

Strengere controle op kopergehalte in varkensvoer

Den Haag – Vanaf 21 september 2015 start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met inspecties op vleesvarkensbedrijven om de wettelijke toegestane norm voor koper in varkensvoer te controleren

Volgens de NVWA houdt 30 procent van de varkenshouders zich niet aan de toegestane norm. Deze is 25 milligram koper per kilo varkensvoer voor dieren van 12 weken en ouder. Een hoger kopergehalte in varkensvoer is wel toegestaan tot een leeftijd van 12 weken. In die periode heeft koper ook het grootste effect. Tot een leeftijd van 12 weken mogen biggen 170 milligram per kg volledig diervoer voorgeschoteld krijgen.

Te veel koper: fikse boete

Een teveel aan koper komt in de mest en daarmee in de bodem en het oppervlaktewater. Het gebruik van diervoeder met te veel koper heeft dus negatieve gevolgen voor het milieu volgens de NVWA. Ondernemers die de wettelijke toegestane norm overtreden, zijn strafbaar, zo laat de NVWA weten. In dat geval ziet de dienst zich genoodzaakt een boete van €5.000 op te leggen.

Controleer voerbonnen

Op 21 september start de NVWA met inspecties. De NVWA voert monstername, fysieke controle én administratieve controle uit op de vleesvarkensbedrijven. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) zijn op de hoogte van deze handhavingsactie door de NVWA. De controle-instantie adviseert de voerbonnen te controleren of contact op te nemen met de voerleverancier als er twijfels zijn over de gehaltes.

Beheer
WP Admin