VarkensNieuws

Geen snelle hulp van Dijksma voor varkenssector

Den Haag – Het overleg tussen vertegenwoordigers van de varkenssector en Staatssecretaris Dijksma van EZ heeft geen concreet resultaat opgeleverd.

Voor de korte termijn komt er bijvoorbeeld geen verlaging van keuringskosten waar LTO en NVV om hebben gevraagd. LTO en NVV gaan nu eerst in overleg met de leden bekijken of er wel of geen acties komen. Dijksma wil wel dat er meer vaart wordt gemaakt met de zogenoemde vitalisering van de varkenshouderij. Volgens Dijksma kunnen er echter geen concessies worden gaan gedaan aan de eisen op het gebied van duurzaamheid zoals milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. “Die duurzaamheid is juist onontbeerlijk voor de afzet op lange termijn”, aldus Dijksma.

Volgens Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Janssen van de NVV was er sprake van een ‘pittig gesprek’. Volgens Douma zit er in de Nederlandse varkensprijs circa 20 cent per kilo aan milieu-investeringen en ‘dan wil je ook marge terugzien’. “Er zal iets moeten gebeuren, het water staat ons aan de lippen en zo is het.”

Geen geld voor lagere kosten

Bij het overleg waren vertegenwoordigers van LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij NVV, de Centrale organisatie voor de vleessector (COV) en Diervoederproducenten organisatie Nevedi. Deze vier schreven onlangs een brandbrief aan het ministerie over de nood in de varkenshouderij. Verder was ook Henk Bleker aanwezig namens Vee&Logistiek Nederland en Liesbeth Vlastuin als vertegenwoordiger van de ‘Actiegroep eerlijke prijs agra’.

Een van de actiepunten in de brandbrief van de eerste vier organisaties is verlaging van de keuringskosten. Maar vanuit EZ hoeven de boeren op korte termijn geen kostenverlaging te verwachten. Daar is geen geld voor volgens Dijksma. Ze gaat wel kijken naar verlaging van de kosten, maar dat moet dan wel uit meer efficiency komen vanuit de keten zelf.  Op belangrijke markten zoals Duitsland is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en daarbij speelt herkomst van een product een steeds grotere rol. “Duitsers kiezen voor regionale producten omdat ze dat zien als teken van kwaliteit. Op die behoefte aan geborgde kwaliteit moet je inspelen”, aldus Dijksma.

Export bevorderen

Dijksma kondigde aan dat er een speciale attaché komt om de export van varkensvlees vanuit Nederland te vergroten. Vanuit EZ komt er meer aandacht voor het bevorderen van export buiten de EU en het komt ook op de agenda tijdens het bezoek van Dijksma aan China later dit jaar. Maar de staatssecretaris wond er na afloop van het gesprek op het ministerie geen doekjes om dat de voortdurende ‘race naar de bottom’ niet door kan gaan. “Meer produceren voor een lagere prijs is echt een doodlopende weg.”

De toekomst zit volgens Dijksma juist in minder varkens produceren voor een betere prijs en ze  noemde daarbij als voorbeeld het Limburgse Livar-varken. Volgens Dijksma is er teveel varkensvlees voor de huidige afzetmarkten en dat is extra duidelijk geworden door het wegvallen van de Russisch afzetmarkt. “De overheid kan dergelijke risico’s niet overnemen”, aldus de staatssecretaris. Een structurele aanpak van de varkenshouderij moet daarom versneld uitgewerkt worden.

Overleggen met leden

Jansen en Douma benadrukken dat in het vitaleringsplan, waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) sinds enkele maanden samenwerkt met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, serieus gekeken wordt naar het reguleren van het aanbod. “Dat is lange termijn, waarmee we sowieso doorgaan. Dat neemt niet weg dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor onze varkenshouders. En daar heeft Dijksma geen toezeggingen over gedaan”, aldus Jansen. “We gaan nu overleggen met onze leden wat onze volgende stap zal zijn.” Volgens Jansen is het de bedoeling dat daar deze week al duidelijkheid over komt.

Over twee weken is er opnieuw overleg gepland tussen Dijksma en de organisaties uit de varkenshouderij.

Beheer
WP Admin