VarkensNieuws

‘Geen nieuwe groep naast LTO en NVV’

Den Haag – LTO en NVV trekken samen op in pogingen om de situatie in de varkenshouderij te verbeteren. Ze gaan na het overleg met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken van woensdag overleggen of er wel of geen acties komen.

Namens een groep varkenshouders en andere belanghebbenden zat ook de Gelderse varkenshoudster Liesbeth Vlastuin aan tafel bij Dijksma. Deze groep is verenigd onder de naam ‘Actiegroep eerlijke prijs agra’. Het is echter nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuwe organisatie op te richten, volgens Vlastuin. Volgens haar is de groep ontstaan uit de behoefte om alle emoties die er bestaan in de varkenshouderij bij elkaar te brengen. “We willen een eerlijke prijsverdeling, er gaat nu teveel marge naar de supermarkten en dat moet anders in alle landbouwsectoren.”

Volgens Vlastuin toonde Dijksma begrip voor de nood in de sector, maar gaf ze aan geen zak met geld te hebben om de nood snel op te lossen. De actiegroep beraadt zich nu net als LTO en NVV over eventuele acties.

Henk Bleker aan tafel

Bij het overleg was ook Henk Bleker aangeschoven als voorzitter van Vee&Logistiek Nederland. De veehandel en transporteurs hebben volgens Bleker als geen ander te maken met de kosten voor keuringen rondom transport en export. Bleker benadrukt het grote belang van export en noemt extra bevordering van export vanuit EZ positief. Maar het is zaak om eerst te focussen op verlaging van de keuringskosten volgens Bleker. “Dat kan voor grotere bedrijven oplopen tot meerdere duizenden euro’s, en alles wat dat snel minder wordt is meegenomen.”

Beheer
WP Admin