VarkensNieuws

Producentenorganisatie financiert Boars2018

Zwolle – De werkgroep Boars 2018, die zich inzet voor het stoppen van castreren van beerbiggen in Europa, wordt gefinancierd door de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Dat bevestigt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Het budget voor 2015 is maximaal €25.000. De hoogte van de het bedrag hangt af van de activiteiten die de werkgroep dit jaar ontplooit. Het geld is afkomstig uit het Productschapstijdperk en wordt nu door de POV beheerd. Het schap financierde in het verleden de werkgroep, samen met het ministerie van Economische Zaken. Annechien ten Have is voorzitter van de werkgroep Boars 2018.

Onderzoek naar stoppen castreren

In de periode tussen 2008 en 2014 is er ruim €8 miljoen uitgegeven door overheid en sector aan onderzoek naar het stoppen met castreren, schreef staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken dit voorjaar in een brief aan de Kamer. Het resultaat is dat in Nederlandse supermarkten alleen nog varkensvlees ligt dat afkomstig is van biggen, waarvan de beren niet zijn gecastreerd. Meer dan de helft van de zeugenhouders, zo’n 60 procent, is gestopt met castreren, schrijft Dijksma. Het stoppen van de rest van de Nederlandse varkenshouders is mede afhankelijk van de acceptatie van het vlees van niet gecastreerde beerbiggen op de buitenlandse exportmarkten. In belangrijke afzetlanden, zoals Duitsland, België en Frankrijk komt de vraag naar vlees van niet-gecastreerde varkens echter maar langzaam op gang. Taak van de stuurgroep is, om met partners als Eurogroup for Animals, EU-landen te bewegen te stoppen met castreren en de acceptatie van berenvlees te stimuleren.

Beheer
WP Admin