Varkenshouderij

Nieuws 4834 x bekeken 7 reacties

Producentenorganisatie financiert Boars2018

Zwolle - De werkgroep Boars 2018, die zich inzet voor het stoppen van castreren van beerbiggen in Europa, wordt gefinancierd door de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Dat bevestigt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Het budget voor 2015 is maximaal €25.000. De hoogte van de het bedrag hangt af van de activiteiten die de werkgroep dit jaar ontplooit. Het geld is afkomstig uit het Productschapstijdperk en wordt nu door de POV beheerd. Het schap financierde in het verleden de werkgroep, samen met het ministerie van Economische Zaken. Annechien ten Have is voorzitter van de werkgroep Boars 2018.

Onderzoek naar stoppen castreren

In de periode tussen 2008 en 2014 is er ruim €8 miljoen uitgegeven door overheid en sector aan onderzoek naar het stoppen met castreren, schreef staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken dit voorjaar in een brief aan de Kamer. Het resultaat is dat in Nederlandse supermarkten alleen nog varkensvlees ligt dat afkomstig is van biggen, waarvan de beren niet zijn gecastreerd. Meer dan de helft van de zeugenhouders, zo'n 60 procent, is gestopt met castreren, schrijft Dijksma. Het stoppen van de rest van de Nederlandse varkenshouders is mede afhankelijk van de acceptatie van het vlees van niet gecastreerde beerbiggen op de buitenlandse exportmarkten. In belangrijke afzetlanden, zoals Duitsland, België en Frankrijk komt de vraag naar vlees van niet-gecastreerde varkens echter maar langzaam op gang. Taak van de stuurgroep is, om met partners als Eurogroup for Animals, EU-landen te bewegen te stoppen met castreren en de acceptatie van berenvlees te stimuleren.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Acceptatie berenvlees is einde acceptatie varkensvlees.
  Geen bord voor je kop maar een betonnen muur van een meter dik.
  Zonde van die 25000 euro! (al is het maar een fractie van de 1,5 miljoen per jaar wat het voorheen was)

 • varkenshouder1

  Geen beren zonder elektronische detectie. Neusdetectie is waardeloos bij iedere slachterij.

 • joannes

  Begrijp ik het goed? Moet die 25000 € dienen om buitenlandse aktie groepen te steunen? Marketing voor meer kwaad! Alsof berenvlees, stinkers het enigste probleem zijn. Laat eens een videotje zien van raggende puberberen. Het probleem is de juiste criteria stellen.

 • w v gemert


  Ben het in grote lijnen met de drie bovenstaande schrijvers eens, vooral reactie tweeBeter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 • A.Pekkeriet

  Te gek voor woorden dat de pov hier geld in steekt laat de markt zijn werk doen!!

 • varkenshouder1

  De vraag naar berenvlees in het buitenland komt niet op gang maar men dwingt de consument gewoon om stinkvlees te kopen. Dat moeten we niet willen en ik ben het helemaal eens dat de POV hier de handen niet vuil aan moet maken. Het geld kan beter besteed worden. Dat is hetzelfde als dat ze Sterksel steunen,. Dat is ook water naar de zee dragen met te weinig resultaat voor de NL sector. Wij hoeven het buitenland niet gaan te vertellen wat ze moeten doen om ons daarna af te maken.!!!!

 • bertes

  de markt kan alleen zijn werk doen. bij geen bo bo's in de top. dus geen produktschappen. dus ook geen POV. al deze grote slimme ondernemers. met hoge schulden. zijn imago ziek. dat mag alles kosten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.