VarkensNieuws

POV denkt na over ontschotting

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) neemt de mogelijkheid om fosfaatrechten te verkopen aan de melkveehouderij als ‘denkrichting’ mee in de plannen die nu worden ontwikkeld voor de vitalisering van de varkenshouderij. Dat zegt POV en NVV- voorzitter Ingrid Jansen.

Jansen: “We staan op het standpunt dat elke sector verantwoordelijk is voor het oplossen van zijn eigen problemen. Maar verkoop van fosfaatrechten aan de melkveehouderij kan een onderdeel zijn van de maatregelen om de sector weer vitaal te maken. Dan moet je overigens wel weten waar we het over hebben. Dan heb ik het over de waarde van de fosfaatrechten. Een en ander moet niet leiden tot nadeel voor de blijvende varkenshouders.”

In de brief waarin de ze invoering van de fosfaatrechten aankondigt, sluit staatssecretaris Sharon Dijksma uit dat er rechten kunnen worden verhandeld tussen sectoren. Toch is er nadien gepleit voor een zogeheten ontschotting, zodat fosfaatgeld uit de melkveehouderij bijdraagt aan een warme sanering van de varkenshouderij.

In september komt de regiegroep Vitale Varkenshouderij met een plan om de sector weer vitaal te maken. In afwachting van het plan zal de varkenshouderij geen acties voeren, zegt Jansen. Daarmee reageert ze op boeren die pleiten om nu aan te sluiten bij de acties van boeren in Frankrijk en België. De varkenshouderij moet gebruik maken van ‘het momentum’ is daarbij het argument.

Jansen gaat daarin niet mee. “Je moet de stappen in de juiste volgorde zetten. Wij werken aan een vitaliseringsplan, waaraan het ministerie van Economische Zaken en de Rabobank meewerken. Dat willen we eerst afwachten. Als dat niets oplevert en de overheid niet bijdraagt, dan kunnen we acties gaan voeren. Dat zit ook in de genen van de NVV-organisatie. Maar wel als sluitstuk.”

Beheer
WP Admin