VarkensNieuws

Noodkreet van mestverwerker naar provincie

Den Bosch – Leden van de mineralen-verwerkingsinstallatie MACE in Landhorst bieden donderdag een petitie aan Gedeputeerde Annemarie Spierings (Agrarische Ontwikkeling) van de Provincie Noord-Brabant aan.

De 200 leden van MACE zijn al ruim zes jaar verwikkeld in een aanvraagprocedure voor een grootschalige mestverwerking voor 500.000 ton. Met deze mestverwerker willen ze de mest scheiden, daarna de dikke fractie exportwaardig maken en de dunne fractie verdampen. De leden, voornamelijk varkenshouders, willen hiermee een duurzame oplossing bieden voor de verwerking van mest zoals de overheid voorschrijft. “De provincie Noord-Brabant komt telkens met andere criteria ’s voor een mogelijke vergunningaanvraag”, vertelt Arie van Bommel, lid en samen met Bart Thomassen, initiatiefnemer van de petitieactie.

In overleg met de provincie is een geschikt terrein aangekocht waar nog een bestemmingsplan wijziging doorgevoerd moet worden. Al is er geen milieueffectrapportage meer nodig, tot een echte vergunningsaanvraag (Wabo) is het nog steeds niet gekomen. Het blijft onduidelijk en de coöperatie heeft het gevoel door de provincie aan het lijntje gehouden te worden, gesteund door de actiegroepen tegen de veehouderij in de Peel.

Met het aanbieden van de petitie wil de coöperatie MACE aandacht vragen voor de heikele situatie en begrip vragen bij de burgers. Volgens van Bommel blijven de leden van MACE strijdlustig tot er een oplossing is geboden. “De mest moet toch ergens duurzaam verwerkt worden.”

Beheer
WP Admin