VarkensNieuws

NVV roept kabinet op voor steun aan varkenshouders

Barneveld – De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) roept het Kabinet op om nu alvast in actie te komen en de varkenshouderij financiële hulp te bieden.

Het kabinet moet de mooie woorden omzetten in daden, meldt de NVV in een brief die vandaag naar alle leden gestuurd is. De NVV sluit acties op termijn niet uit, maar vindt het nu nog te vroeg om blind de acties van de Franse boeren te volgen. Actie voeren is volgens de vakbond het sluitstuk om de overheid te overtuigen van de noodzaak van financiële steun. De hulp waar de NVV om vraagt is onder andere extra steun voor promotiecampagnes, vleesvoorlichting en exportbevordering. Maar ook schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichtingen zijn opties. Verder roept de NVV op om oneerlijke concurrentie tegen te gaan van import van vlees dat niet aan de Nederlandse welzijnseisen voldoet en dus een lagere kostprijs heeft.

Vergelijkbare situatie in Nederland

Naar aanleiding van de actiebrief heeft Ingrid Jansen vandaag in het Radio 1 nieuwsprogramma commentaar gegeven. Ze geeft aan dat in Nederland een vergelijkbare situatie is met de Franse varkenshouders. De taart wordt niet eerlijk verdeelt en de kosten worden eenzijdig afgewimpeld naar de boer toe. Janse geeft aan dat ze daarom begrip heeft voor de acties van de Franse boeren. Als na de zomer geen reactie van de Nederlandse overheid komt zullen ook de Nederlandse boeren de barricades opgaan, aldus de voorzitter van de NVV.

Beheer
WP Admin