VarkensNieuws

Meer zeugenhouders failliet

Doetinchem – Het aantal faillissementen in de zeugenhouderij neemt toe, meldt DLV Dier. Voorheen lukten het ondernemers die het financieel niet meer konden bolwerken, vrijwel altijd om schuldenvrij te stoppen.

Het zijn vooral de grotere vermeerderaars waar schuldeisers of de ondernemer zelf het faillissement aanvragen. Lage opbrengstprijzen versus hoge kosten voor mest en huisvesting maken dat de druk in de zeugenhouderijsector oploopt. Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank: “De biggenprijzen zijn al geruime tijd lager dan verwacht. Investeringen worden niet snel genoeg terug verdiend.”

Niet gegroeid, wel geïnvesteerd

Veel zeugenbedrijven hebben de afgelopen jaren fors moeten investeren om aan de nieuwste dierenwelzijn- en milieueisen te voldoen. Huirne verwacht dat de marktsituatie in de varkenshouderij het komend half jaar niet verbetert.

Druk in tweede helft jaar groter

Paul Bens, directeur van DLV Dier verwacht eveneens dat de druk in de sector de tweede helft van het jaar groot zal zijn. “De biggen gaan nog wel goed weg, maar de zorgen bij varkenshouders nemen toe.” De penibele bedrijfseconomische situatie van veel zeugenhouders wordt versterkt omdat de waarde van het onroerend goed sterk is gedaald. “De waarde van woning, stallen en grond dekt onvoldoende de financieringslast. Circa een kwart van de zeugenhouderijen staat onder water.”

Geen hulp van voerleverancier

Voorheen waren voerleveranciers genegen om ondernemers financieel te hulp te schieten, maar die tijd is voorbij, zegt Bens. “De veevoerbedrijven zijn strenger geworden en eisen dat rekeningen eerder betaald worden.”

Ondernemerschap bepalend voor toekomst bedrijf

Huirne ziet dat vaak het ondernemerschap bepalend is of een bedrijf het redt of niet. “De marges in de sector zijn klein. Het ondernemerschap van een varkenshouder wordt nu sterk op de proef gesteld.”

Het valt Bens op dat het de relatief jonge zeugenhouders zelf zijn die het besluit nemen om te stoppen. “Deze groep ondernemers is op een leeftijd dat zij nog gemakkelijk aan ander werk kunnen komen. Zij zien er geen heil in om nog twintig jaar voor de bank te blijven boeren.”

In 2014 telde Nederland 2016 zeugenbedrijven. Dat blijkt uit LEI-cijfers.

Beheer
WP Admin