Varkenshouderij

Nieuws 4257 x bekeken 4 reacties

'Frans steunplan moet navolging krijgen'

Zeist - Vicevoorzitter Eric Douma van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) ziet in het steunplan van de Franse regering voor de landbouw een signaal aan overheden van andere westerse landen dat ze hun eigen landbouw moeten gaan vitaliseren.

"Dat schept ook ruimte voor ons eigen vitaliseringsplan voor de varkenshouderij dat we aan het maken zijn," zegt Douma.

De POV-voorman houdt nog wel een slag om de arm, namelijk de reactie van de Europese Unie op het steunplan van Frankrijk. Maar als Brussel de Franse regering niet terugfluit, dan is er voor andere nationale overheden in West-Europa ruimte om sectoren als de varkenshouderij te herstructureren en nieuw leven in te blazen, stelt Douma. Hij zal dat dan ook aan de orde stellen in het overleg met de Nederlandse overheid, zegt hij.

Vitaliseringsprogramma noodzakelijk

In de analyse van Douma is een vitaliseringsprogramma in West-Europese landen ook noodzaak, omdat de Europese Unie in het oosten de productie stimuleert, terwijl er al genoeg vlees op de markt is. "Dan moet je in het westen de sector herstructureren."

'Trekkers uit de mottenballen'

Deze reactie is een andere dan Douma suggereerde op Twitter, waarop hij zich afvroeg of  Nederlandse varkenshouders, die ook te maken hebben met zeer slechte prijzen, in navolging van de Franse boeren trekkers uit de mottenballen moeten halen om wegen te gaan blokkeren. Douma: "Het zit niet zo in onze genen om actie te voeren en burgers te gaan pesten. Dat heeft overigens ook niet zoveel zin, want de meesten zitten nu toch in Frankrijk."

Laatste reacties

 • Tearpoal

  Het gezinsbedrijf is een verloren zaak in de varkenshouderij, elke kans die je pakken kunt om de varkenshouderij in Nederland anders te organisernen moet je beide handen aangrijpen. Prima initiatief dus.

 • J.H.M. van den Broek


  met alle gasten van de zwarte cross , nederland eens een keer platleggen.

  voor een fatsoenlijke varkens/melk prijs. nu zijn daar toch veel boeren bij elkaar

    goei idee uit de mortel?

   

   

   

   

   

 • info104


  De fransen gaan altijd  zwaar erin , ik denk dat wij ook gevolg hadden moeten geven, de problemen zijn hier mischien wel groter, die grootgruter moet maar eens weten dat het menis is en dat deze onfatsoenlijk lage prijzen voor zulk goed eten niet van deze tijd is, en zij er eigenlijk niks mee opschieten of ze nu 50 cent per kg meer betalen, zij laten de consument gewoon 5cent voor 100 gram vlees extra betalen.

  Dat betekend gewoon die fransen steunen en de boel ook maar plat gooien 

 • varkenshouder1

  Geen steun, daar ben ik voor.
  Dat wil zeggen op korte termijn kilo`s uit de markt met verlagen slachtgewichten en structuur bouwen in de EU zeugensector zodat je daarmee de markt in bedwang houd op langere termijn middels zeugenquota.
  Zeugenrechten onderling verhandelbaar tussen EU landen mogelijk maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.