Eric Douma (@Eric4varken) <a href=""https://twitter.com/Eric4varken/status/623896375147786240"">22 juli 2015</a></blockquote>n<script async src=""//platform.twitter.com/widgets.js"" charset=""utf-8""></script>"",""url"":""https://twitter.com/Eric4varken/status/623896375147786240""}'></span>--> </p> <div class=""kader""><p class=""kader-body"">Lees ook:<br></br><a href=""http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/7/Hollande-belooft-boeren-snel-actie-2661520W/"" target=""_blank"">Hollande belooft boeren snel actie</a></p></div>" VarkensNieuws

‘Frans steunplan moet navolging krijgen’

Zeist – Vicevoorzitter Eric Douma van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) ziet in het steunplan van de Franse regering voor de landbouw een signaal aan overheden van andere westerse landen dat ze hun eigen landbouw moeten gaan vitaliseren.

“Dat schept ook ruimte voor ons eigen vitaliseringsplan voor de varkenshouderij dat we aan het maken zijn,” zegt Douma.

De POV-voorman houdt nog wel een slag om de arm, namelijk de reactie van de Europese Unie op het steunplan van Frankrijk. Maar als Brussel de Franse regering niet terugfluit, dan is er voor andere nationale overheden in West-Europa ruimte om sectoren als de varkenshouderij te herstructureren en nieuw leven in te blazen, stelt Douma. Hij zal dat dan ook aan de orde stellen in het overleg met de Nederlandse overheid, zegt hij.

Vitaliseringsprogramma noodzakelijk

In de analyse van Douma is een vitaliseringsprogramma in West-Europese landen ook noodzaak, omdat de Europese Unie in het oosten de productie stimuleert, terwijl er al genoeg vlees op de markt is. “Dan moet je in het westen de sector herstructureren.”

‘Trekkers uit de mottenballen’

Deze reactie is een andere dan Douma suggereerde op Twitter, waarop hij zich afvroeg of  Nederlandse varkenshouders, die ook te maken hebben met zeer slechte prijzen, in navolging van de Franse boeren trekkers uit de mottenballen moeten halen om wegen te gaan blokkeren. Douma: “Het zit niet zo in onze genen om actie te voeren en burgers te gaan pesten. Dat heeft overigens ook niet zoveel zin, want de meesten zitten nu toch in Frankrijk.”

Beheer
WP Admin