VarkensNieuws

‘Op termijn één belangenbehartiger varkenshouderij’

Zwolle/Barneveld – “Op termijn moeten we komen tot één belangenbehartiger voor de varkenshouderij.” Dat is de mening van Eric Douma, vicevoorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO. NVV-voorzitter Ingrid Jansen deelt die mening: “Dat staat ook in onze sectorvisie.”

Douma zegt dat het gevoel om tot één belangenbehartiger te komen afgelopen twee jaar is versterkt. Sinds juni 2013 werken LTO en NVV binnen het Verenigd Varkens Platform (VVP) nauw samen in de belangenbehartiging. Voor elk dossier zijn een NVV-bestuurder en een LTO-bestuurder aangewezen die samen het standpunt van de varkenshouderij uitdragen. Na ieder overleg praten de twee verantwoordelijken direct hun medebestuurders bij over de ontwikkelingen. NVV-voorzitter Ingrid Jansen noemt de samenwerking ‘zeer goed’. Eric Douma van LTO zegt ‘zeer tevreden’ te zijn over de samenwerking binnen het VVP.

Dat het profiel van de individuele organisaties iets vervaagt door de samenwerking ziet Douma niet als een probleem: “Het gaat erom wat je belangrijk vindt. Volgens mij gaat het erom dat de varkenshouders goed worden bediend door de belangenbehartigers. Onze achterban ziet dat ook. Zij zijn ons kompas.”

Varkenshouder Johnny Hogenkamp in Dalfsen is een van de aanjagers van de bestuurlijke krachtenbundeling in de varkenshouderij. Hij begon in 2012 met een aantal collega’s de actie 1Varkensgeluid. Dat leverde 700 handtekeningen op. Hogenkamp is ‘dik tevreden’ over de wijze waarop NVV en LTO dat hebben opgepakt. Ook wat hem betreft moet de varkenshouderij toe naar één bestuurlijke organisatie: “Dat scheelt veel vergadertijd en maakt het bestuurlijke landschap overzichtelijker dan met de vele platforms die er nu zijn.”

Beheer
WP Admin