Varkenshouderij

Nieuws 1761 x bekeken

Ketenkwaliteitssysteem begin 2016 operationeel

Het nieuwe ketenkwaliteitssysteem in de varkenshouderij moet begin 2016 operationeel zijn. Het systeem komt onder het beheer van een stichting. Dat zegt vice-voorzitter Eric Douma van de producentenorganisatie POV.

Leden van de POV gaven op de algemene ledenvergadering van afgelopen maandag aan dat de ontwikkeling van het systeem prioriteit moet hebben. Volgens Douma is er met alle partijen in de keten gesproken en hebben alle partijen zoals de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Nevedi en Vee & Logistiek Nederland hun steun uitgesproken. "De komende tijd gaan we investeren in het systeem. Er wordt een projectleider aangesteld."

De POV, die naar eigen zeggen 80 procent van de productie in de sector vertegenwoordigt, vindt dat alle varkenshouders zich moeten aansluiten bij het kwaliteitssysteem. Dat moet een belangrijk instrument worden in het organiseren van meer marktkracht, de belangrijkste missie. Daarnaast biedt het kwaliteitssysteem een aantal voordelen, zoals minder controles van de NVWA en korting op tarieven.

Het nieuwe datasysteem van de POV wordt 4 oktober gelanceerd. Het systeem komt er ter vervanging van het verouderde identificatie- en registratiesysteem I&R Varken en het VVL-systeem (Verordening Varkensleveringen). De POV roept ook hier varkenshouders op om te kiezen voor het nieuwe datasysteem, waarbij ze wijst op het sectorbelang. De organisatie stelt varkenshouders een 100 procent korting in het vooruitzicht.

De ledenvergadering stelde tevens geld beschikbaar voor praktijkonderzoek. Maar dit besluit werd wel gekoppeld aan een Algemeen Verbindend Verklaring en daar wordt nog altijd over onderhandeld met het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.