VarkensNieuws

‘Voederconversie daalt van 2,57 tot onder 2,30’

Vught – Door verbetering van het genetisch potentieel zal de voederconversie van vleesvarkens de komende tien jaren sterk dalen. Dat voorziet Martin Bijl, algemeen directeur van varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin.

Bijl: “De voederconversie van vleesvarkens bedroeg afgelopen jaar 2,57 in Nederland. Wij zien men de mogelijkheid om dit getal in tien jaar tijd te verlagen tot een waarde ergens tussen de 2,20 en 2,30.”

Verbetering van de voerefficiëntie is het belangrijkste fokdoel bij de fokkerijorganisatie. Voer heeft met een aandeel van 60 tot 70 procent de grootste impact op de kostprijs van de varkenshouderij. Door in de fokkerij de nadruk te leggen op voerbenutting is daarom snel veel geld te besparen.

De fusie tussen de fokkerijbedrijven Topigs en Norsvin is bijna een jaar oud. Alle mogelijke nieuwe combinaties tussen de Topigs- en Norsvin-lijnen worden getest. De verwachting is dat men uiterlijk begin volgend jaar kan melden welke nieuwe combinaties kansrijk zijn om in de markt te zetten, laat Bijl weten.

Lees het hele interview met Martin Bijl in weekblad Boerderij van dinsdag 12 mei

Beheer
WP Admin