VarkensNieuws

‘Redelijke kostprijs voor Nederlandse varkenshouder’

Den Haag – Nederlandse varkenshouders produceren in Europa tegen een redelijk gunstige kostprijs. De regering gaat geen specifieke aandacht vragen bij andere lidstaten voor hogere kosten voor varkenshouders als gevolg van EU-regels en relatief hoge milieukosten van de Nederlandse varkenssector. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Helma Lodders en Fred Teeven, beide van de VVD.

De Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een Interpig-rapport over 2013. Daarin wordt gemeld dat het verschil in kostprijs van Nederlandse varkenshouders ten opzichte van EU-collega’s is opgelopen naar 19 cent per kilo geslacht-gewicht. Dijksma wijst erop dat volgens het rapport de kostprijs in 2013 in Nederland €1,60 per kilo geslacht-gewicht bedroeg. Enkele centen meer dan in Spanje en Denemarken en lager dan in andere EU-landen. De kosten als gevolg van overheidsmaatregelen bedroegen in Nederland 19 cent per kilo tegen 7 tot 8 cent in andere belangrijke varkensproducerende EU-landen. Van die 19 cent hangt 13 cent samen met extra eisen door de milieuregels van de EU (mest, ammoniakmaatregelen en productierechten) schrijft Dijksma. Die extra kosten zijn een gevolg van de ‘relatief hoge veebezetting en milieubelasting in Nederland’. 2 cent komt voort uit nationale maatregelen op het gebied van dierenwelzijn die rond het jaar 2000 zijn ingevoerd. Tegenover de hogere kosten voor maatschappelijke eisen in Nederland staan voordelen op het gebied van productie-efficiëntie, structuur van de sector, logistiek, kennis en afstand tot consumentenmarkt.

Het kostennadeel ten opzichte van landen buiten de EU wordt volgens de staatssecretaris vooral veroorzaakt door lagere voer- en arbeidskosten in derde landen. Ook speelt de wisselkoers van de euro en dollar een rol. Al met al ziet Dijksma geen aanleiding om specifieke aandacht te vragen bij andere lidstaten in het kader van handelsverdragen.

Beheer
WP Admin