VarkensNieuws

‘Nederland moet zich niet uit markt prijzen’

Den Haag – Nederland en Europa moeten zich niet uit de markt prijzen door steeds hogere eisen op te leggen.

Dat stellen de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Fred Teeven in vragen aan minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

De VVD ziet dat de Nederlandse varkenshouderij  als gevolg van het opleggen van extra welzijns- en milieumaatregelen te maken heeft met een toenemende kostprijs. Naar aanleiding van onderzoek van Wageningen UR willen Teeven en Lodders weten wat het kabinet kan doen aan de verslechterende concurrentiepositie van de Nederlandse varkenshouders. Zij halen voorzitter Mark Tijssen van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB aan, die denkt dat Nederlandse productie zich verplaatst naar het buitenland vanwege de strenge regelgeving.

Robert Hoste, econoom van Wageningen UR, zei deze week in Boerderij dat de Nederlandse kostprijspositie onder druk staat en dat Nederland achterop raakt ten opzichte van directe concurrenten. De VVD vraagt het kabinet wat het doet om te zorgen dat Nederland zijn concurrentiepositie niet verliest.

Beheer
WP Admin