Varkenshouderij

Nieuws 2279 x bekeken

Groot verschil energieverbruik varkensbedrijven

Uden - Het energieverbruik tussen varkensbedrijven verschilt sterk en kan oplopen tot een verschil van €6.000.

Dit blijkt uit metingen die adviesbureau DLV uitvoerde bij deelnemers aan het praktijknetwerk Veenbronnen. De metingen werden verricht bij bedrijven met een omvang van 2.000 vleesvarkens en 300 zeugen.

Besparende maatregelen kunnen volgens DLV zorgen voor een energiebesparing van duizenden euro's. Het gaat hierbij het juist afstellen van klimaatapparatuur, het isoleren van verwarmingsleidingen, goed onderhoud van meetwaaiers en het aanbrengen van bewegingsmelders voor verlichting. Daarnaast biedt het investeren in LED-verlichting en warmteterugwinning perspectief, aldus DLV.

LED-verlichting bespaart energie en gaat langer mee. Dit doordat de verlichting luchtdicht kan worden afgesloten en daardoor niet wordt aangetast door ammoniak. DLV ziet ook potentie voor warmte-uitwisseling. De warmte wordt dan gewonnen uit aanwezig waswater en afgewerkte ventilatielucht. DLV voert vervolgonderzoek uit waarbij wordt bepaald in welke situaties LED-verlichting en warmte-uitwisseling rendabel zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.