VarkensNieuws

VIC Sterksel heeft €2,5 miljoen nodig

Wageningen – Om de rol als innovatiecentrum ten volle waar te maken moeten bedrijfsleven en overheid €2 miljoen per jaar investeren in publiek-private onderzoeksprojecten op VIC Sterksel.

Dit zegt Han Swinkels, Manager VIC Sterksel in een interview met het Wageningens universiteitsblad Resource. De vraag is wie dit gaat betalen nu het productschap is weggevallen.

Het bedrijfsleven investeert elk jaar tussen de 2 en 5 ton aan onderzoek in Sterksel. Dit betekent dat het innovatiecentrum dan nog minstens €2 miljoen nodig heeft vanuit de overheid. Door het wegvallen van de productschappen valt een deel van deze overheidsfinanciering onder de verantwoordelijkheid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).  De POV wil twee Algemeen Verbindend Verklaringen (AVV) aanvragen. Een heeft betrekking op detectie van berengeur, de ander op gezonde varkens. Voor beide onderzoeken wordt dit jaar €260.000 opgehaald bij de leden. Tijdens een eerstvolgende ledenvergadering zal het bestuur opnieuw onderzoeksprogramma’s voorleggen aan de leden. Het is echter nog maar de vraag of dit het resterende bedrag zal opleveren. VIC Sterksel is hierdoor genoodzaakt om flink te bezuinigen en ontsloeg onlangs acht van de achttien werknemers. Het centrum gaat minder innovatieprojecten uitvoeren, waardoor er minder dierverzorgers nodig zijn, aldus Swinkels.

Beheer
WP Admin