VarkensNieuws

Noodzakelijke inkrimping VIC Sterksel

Sterksel – Het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel (VIC Sterksel) is gedwongen het personeelsbestand met bijna de helft in te krimpen. Dit door de teruglopende externe financiering van het onderzoekscentrum. Het betreft de flexibele medewerkers.

Annie de Veer, directeur van Wageningen UR Livestock – waar het VIC toe behoort – heeft het personeel op woensdag ingelicht over dit besluit. Volgens de directeur is de belangrijkste oorzaak van deze beslissing het per 2015 wegvallen van de financiering uit de varkenssector zelf en daarmee ook het ontbreken van het overheidsdeel van de publiek-private samenwerking. “Ik hoop dat we kunnen spreken van een tijdelijke situatie, een overgangsperiode waarbij we met het bedrijfsleven tot nieuwe afspraken kunnen komen over de financiering van het varkensonderzoek”, zegt De Veer.

“Voor het voortbestaan van VIC Sterksel zijn we afhankelijk van een substantiële bijdrage van het varkensbedrijfsleven. Op basis van de huidige besluitvorming zijn we genoodzaakt rigoureus in te grijpen en ik betreur dit ten zeerste en zeker voor de medewerkers die dit betreft. We hopen uiteraard dat de sector alsnog tot het besluit komt een meerjarig en substantieel onderzoeksprogramma te financieren, waarmee de toekomst van VIC Sterksel gewaarborgd is”, aldus de directeur.

Han Swinkels, manager van het innovatiecentrum, is ervan overtuigd dat VIC Sterksel meerwaarde heeft voor de Nederlandse varkenshouderij, omdat er geen vooruitgang is zonder innovaties.

Beheer
WP Admin