Varkenshouderij

Nieuws 2573 x bekeken 11 reacties

Noodzakelijke inkrimping VIC Sterksel

Sterksel - Het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel (VIC Sterksel) is gedwongen het personeelsbestand met bijna de helft in te krimpen. Dit door de teruglopende externe financiering van het onderzoekscentrum. Het betreft de flexibele medewerkers.

Annie de Veer, directeur van Wageningen UR Livestock - waar het VIC toe behoort - heeft het personeel op woensdag ingelicht over dit besluit. Volgens de directeur is de belangrijkste oorzaak van deze beslissing het per 2015 wegvallen van de financiering uit de varkenssector zelf en daarmee ook het ontbreken van het overheidsdeel van de publiek-private samenwerking. "Ik hoop dat we kunnen spreken van een tijdelijke situatie, een overgangsperiode waarbij we met het bedrijfsleven tot nieuwe afspraken kunnen komen over de financiering van het varkensonderzoek", zegt De Veer.

"Voor het voortbestaan van VIC Sterksel zijn we afhankelijk van een substantiële bijdrage van het varkensbedrijfsleven. Op basis van de huidige besluitvorming zijn we genoodzaakt rigoureus in te grijpen en ik betreur dit ten zeerste en zeker voor de medewerkers die dit betreft. We hopen uiteraard dat de sector alsnog tot het besluit komt een meerjarig en substantieel onderzoeksprogramma te financieren, waarmee de toekomst van VIC Sterksel gewaarborgd is", aldus de directeur.

Han Swinkels, manager van het innovatiecentrum, is ervan overtuigd dat VIC Sterksel meerwaarde heeft voor de Nederlandse varkenshouderij, omdat er geen vooruitgang is zonder innovaties.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Als Sterksel blijft functioneren  zoals het nu functioneert dan blijft de geldkraan wat mij betreft dicht. De leiding is het belang van de varkenshouder allang uit het oog verloren. en dat mag de leiding van Serksel zich zelf aan rekenen, de varkenshouder gaat niet mee betalen aan zijn begrafenis !!

 • groot boerdam


  Als het maar niet zon bende wordt als het voormalig proefbedrijf in Raalte.

 • varkenshouder1


  Als het zo`n meerwaarde voor de nederlandse varkenshouderij is begrijp ik niet dat degene die daar de proeven organiseren zoals de periferie niet gewoon Sterksel financieren? Wat mij betreft gaat de nederlandse varkenshouder niet meer mee financieren. Het enigste wat Sterksel veroorzaakt is een kostprijsstijging voor de NL varkenshouder die dat op zijn beurt niet kan doorberekenen. Pas als alle wetten in Europa weer gelijk getrokken worden wat eisen betreft en NL loopt niet voorop de rest van Europa heeft Sterksel misschien weer kans om te overleven.

  We zullen beginnen met de 4 dagen eis van tafel te vegen en dezelfde welzijnseisen aan te houden als de rest van Europa zolang wij daar geen meerprijs voor kunnen berekenen. Alle andere onderzoeken kunnen ook de ijskast in.

  Bedankt onderzoekers.

 • bertes

  afschaffen die oplichters. ze werken alleen als er een bedrijf met veel geld, zijn systeem op de markt wil zetten. sterksel zorgt wel dat er positieve resultaten in een raport komen. en de wet neemt het over. en de boer moet het systeem toepassen. nu al zitten we met de kostprijs van de vleesvarkens 19 cent per kg, hooger dan het buitenland.

 • varkenshouder1


  Wat nog belangrijker zou zijn is een groot deel van de ambtenaren op het ministerie eruit. Die leggen ons op wat onderzoekers bedenken. Deze kunnen dus ook naar huis....

 • Jonas Brabant


  Geweldig! Het paard van Troje wordt ontmanteld!

 • zwijntje

  afbreken die handel.
  4- dagen eis
  pro domino kraamhok.
  allen extra kosten geen voordeel sluiten die handel daar.

 • John*


  als je ziet wat de staat investeert om haar gelijk te krijgen snap ik niet dat sterksel gebrek aan geld heeft.. nu alweer 4 ton om de 4 dagen eis in stand te houden.. 

  Verder onderzoek in nederland heeft geen zin zolang de regels in de landen om ons heen niet gelijk getrokken worden.

 • varkenshouder1


  En onze opbrengstprijzen minstens net zo hoog zijn. Het valt me tegen van Han Swinkels dat hij dit niet inziet. Onze voorsprong is weg op het buitenland en we beuren minder dan onze oosterburen. Dat zou een docent HAS toch moeten kunnen zien en ook zijn verantwoording daarin nemen.

  Idd ik ga ook niet mee betalen aan de begravenis van Sterksel en mocht de POV daar gaan doneren zeg ik mijn lidmaatschap daar ook op.

 • PloegmakersM

  Voortgang praktijkonderzoek Sterksel in gevaar.
  Discussieer mee op Boerderij Connect
  <a href='../../../../../social/varkenshouderij-stalinrichting/discussies/1518'>http://www.boerderij.nl/social/varkenshouderij-stalinrichting/discussies/1518</a>

 • evanderpasch1


  wie betaald die bepaalt, dus als toeleverende bedrijven sterksel moete financieren direkt opdoeken

   

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.