VarkensNieuws

Varkenshouderij voelt niet voor verbod op kraambox

Den Haag – De Socialistische Partij in de Tweede Kamer ondersteunt het pleidooi van Varkens in Nood om de reguliere kraamboxen in de zeugenhouderij binnen tien jaar te verbieden en vrijloop-kraamhokken verplicht te stellen.

De varkenshouderij voelt niets voor zo’n verplichting.

Varkens in Nood bepleit de invoering van  het Pro Domi kraamhok, dat is onderzocht door het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel.

In het nieuw ontwikkelde kraamhok kunnen zeugen zich meer vrij bewegen, stelt Varkens in Nood. De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij en LTO vakgroep Varkenshouderij vinden de oproep van de SP en Varkens in Nood volstrekt overbodig.  Volgens de belangenorganisaties hebben stalinrichters en onderzoekers in samenwerking met innovatieve varkenshouders al vernieuwde kraamhokken ontwikkeld.

Het welzijnsvriendelijke kraamhok brengt voor de varkenshouder extra kosten met zich mee, die volgens  de NVV en LTO Nederland door de consument moeten worden betaald. Vakgroepvoorzitter Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen roepen Varkens in Nood op om te helpen de consument te bewegen om meer diervriendelijke producten te kopen in plaats van alles in wet- en regelgeving om te zetten.

Beheer
WP Admin